Aproximativ 600 de oameni din compania municipală a Bucureștiului care se ocupă de lucrări la clădirile cu risc seismic, adică aproape jumătate din totalul angajaților, nu și-au mai primit salariile din septembrie.
„Mi se pare strigător la cer. Tac toți! Nu ne spun de ce întârzie cu plata”, spune un inginer din cadrul Companiei Municipale Consolidări.
„Ultimul salariu pe care l-am încasat a fost pe data de 20 octombrie – lichidarea pe septembrie, care trebuia încasată pe data de 12 octombrie” – angajat al Companiei Municipale Consolidări
Practic, colegii celui care povestește nu au primit nici un ban pe octombrie, nici avansul și nici lichidarea și nici avansul pe luna noiembrie, care ar fi trebuit încasat zilele trecute. Deci un salariu și jumătate.
Veniturile, aproape cât cheltuielile
Compania Municipală Consolidări este una dintre cele 23 de societăți înființate în mandatul Gabrielei Firea pentru a prelua serviciile publice de iluminat, termoficare, parcări, consolidări și nu numai, pe care le făceau și le fac în continuare, în paralel, direcții din primărie și administrații.
Cele 23 de companii au anul acesta, în total, venituri estimate la peste 2,81 miliarde de lei și cheltuieli de 2,78 miliarde de lei. Peste 7.000 de oameni lucrează în societățile comerciale ale primăriei.
Curtea de Apel a decis definitiv în noiembrie 2018 anularea hotărârilor de înființare, după ce USR le-a contestat, ceea ce ar fi trebuit să ducă la sistarea activității societăților. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar companiile au fost „reconfirmate” în Consiliul General și au continuat să primească bani publici.
Cel puțin trei companii municipale nu și-au plătit angajații
Situația de la Consolidări nu este unică. Și alți angajați din alte companii, care au preferat să-și păstreze anonimatul, se plâng că nu și-au mai primit banii. La Dezvoltare Durabilă, de exemplu, salariile întârzie deja de trei luni. Întârzieri sunt și la Trustul de Clădiri Metropolitane.
Contactați de Libertatea, directorul Trustului de Clădiri, Mihai Corbu, a solicitat întrebările pe e-mail, în timp ce fratele său, Adrian Corbu, director la Consolidări și omul din spatele iluminatului festiv din București, nu a răspuns apelurilor și mesajelor ziarului.
„Nu mă sunați pe mine să îmi puneți ce întrebări vreți, cum vreți, când vreți”
Adjunctul său a cerut însă întrebările pe e-mail. „Îmi puneți întrebări de parcă suntem la interogatoriu. Nu mă sunați pe mine să îmi puneți ce întrebări vreți, cum vreți, când vreți”, a spus Ninel Toma, directorul adjunct al Companiei Consolidări și consilier local în Voluntari, întrebat de Libertatea despre întârzierea cu plata salariilor către oamenii săi.
Mai mulți angajați și-au dat deja demisia după ce s-au văzut neplătiți
Tudor Popescu, directorul Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă, care are în subordine în jur de 100 de angajați, afirmă că este conștient de situație, însă de vină pentru această problemă sunt cei care nu și-au onorat plățile pentru serviciile pe care societatea le-a prestat.
„Compania nu a încasat de la cei pentru care am prestat servicii. Și ei au dificultăți financiare”, a declarat Tudor Popescu pentru Libertatea.
El se referă, deși nu explicit, la contractele încheiate cu Primăria Capitalei, prin direcții. Popescu a mai spus că a făcut deja toate demersurile pe care le putea face, notificând în repetate rânduri primăria.
Au fost deja demisii. Eu am încercat să-i țin pe oameni, le-am promis că își vor primi banii, le-am comunicat că se întârzie cu plata. Știu că este dificil, mai ales că vin acum și sărbătorile.
Tudor Popescu, directorul Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă:
Încă de la înființare, companiile au avut dificultăți în a plăti salariile, spun sursele Libertatea, însă niciodată întârzierile nu au fost mai mari de o săptămână-două.
Directorul de la Dezvoltare Durabilă confirmă acest lucru: „Încasările au mers mereu greu”.
Nicușor Dan vrea desființarea companiilor. Oamenii spun că sunt lăsați intenționat neplătiți
Primarul Capitalei Nicușor Dan a spus încă dinainte de campania electorală pentru alegerile locale că vrea să desființeze cele 23 de companii municipale, contestate, de altfel, și de PNL, și de USR când aceste partide erau în opoziție în Consiliul General.
Desființarea societăților lui Firea este unul dintre punctele de pe lista neagră cu care noul edil a intrat în primărie. Pentru asta are însă nevoie de timp, dar, în primul rând, de un Consiliu General funcțional. Dan a spus că odată Consiliul complet, vor fi schimbate conducerile companiilor municipale, înainte de a ajunge la desființarea lor.
Din cauza asta, angajații se tem că nu sunt plătiți cu săptămânile, chiar cu lunile, doar pentru ca primăria să-i convingă, în acest fel, să plece și să nu le mai plătească compensații când vor fi dați afară pentru că se închide societatea.
„Dacă se dorește restructurarea sau închiderea acestor companii, angajaților trebuie să li se plătească salarii compensatorii, de aceea bănuiesc că este un tertip făcut de primărie să nu plătească salariile”, spun muncitorii din companii.
Nicușor Dan nu a răspuns apelurilor și mesajelor ziarului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro