Sume uriașe pentru treburi casnice

O cercetare realizată de Halfords, citată de Telegraph, scoate la iveală o tendință în creștere: tinerii evită sarcinile practice, apelând la ajutor extern chiar și pentru lucruri elementare.

Un sfert dintre tinerii din Marea Britanie cu vârste între 18 și 27 de ani spun că schimbarea unui bec este periculoasă, deoarece ar implica utilizarea unei scări. În plus, unul din cinci se teme că becul ar putea fi „prea fierbinte”.

Nici milenialii britanici nu sunt prea departe. O cincime din membri generației Z (1997-2009) și cei ai generației Millennials (1981-1996) au recunoscut că ar chema un profesionist pentru a schimba un bec sau ar ruga un părinte să-i ajute.

Dacă, generația Z, 18-27 de ani, cheltuie 1.300 de lire pe an pentru treburile casnice, Gen X (1965-1980), cu vârsta curpinsă între 44 și 59 de ani, plătește 386 GBP pentru aceste servicii. 

Adulții din generația Baby Boomers (1946-1964), 60 și 78 de ani, cheltuie 253 GBP.

O treime din tineri nu știu cum arată o șurubelniță cu cap plat, mai arată studiul.

Totodată, aproape jumătate dintre tinerii generației Z nu știu cum să umfle o anvelopă de mașină, iar 11% ar apela la un specialist pentru a agăța o ramă foto.

Abilitățile practice sunt în declin

Doar 35% din tineri pot monta un ștergător la mașină, în timp ce aproape jumătate ar plăti pe cineva să facă asta.

O treime nu știu nici să-și curețe mașina.

Andy Turbefield, expert Halfords, a explicat că generația tânără nu mai este la fel de practică precum Baby Boomers sau Generația X.

„Rezultatele arată foarte clar că capacitatea de a face sarcini de bază, practice se pierde în rândul generațiilor mai tinere. Cunoștințele în domeniul automobilelor, în special, par să fie în declin, mulți fiind reticenți în a-și asuma chiar și cele mai elementare sarcini, cum ar fi înlocuirea ștergătoarelor de parbriz”, susține expertul.

Concret, șase din zece membri ai generației Z au fost de acord că generația lor pur și simplu nu este atât de practică.

„Nu au avut ocazia să învețe abilitățile necesare”

Mirela Husaru, terapeut somatic în formare metoda Gabor Mate, a explicat pentru Libertatea că asta se întâmplă deoarece părinții nu „i-au mai responsabilizat” pe cei din generația Z.

„Mulți tineri au crescut în medii în care părinții lor s-au ocupat de majoritatea treburilor casnice. Asta înseamnă că nu au avut ocazia să învețe abilitățile necesare pentru a se descurca.

Părinții celor din Generația Z reprezintă prima generație de părinți care au ales să își crească copiii cu blândețe, lucru minunat de altfel. Dar în același timp, fără reguli, limite ferme și responsabilități”, ne explică Mirela Husaru.

Pe de altă parte, acești tineri, au crescut cu tehnologia la îndemână.

De aceea, sarcinile simple, repetitive, cum sunt și treburile casnice, nu sunt atât de atractive precum „distracțiile oferite de tehnologie”. 

Mai mult, „există o tendință de a căuta soluții convenabile (de exemplu, livrări de mâncare sau servicii de curățenie) care să înlocuiască efortul personal.

Expunerea constantă la tehnologie duce la o lipsă de motivație: „tinerii pot simți o lipsă de energie pentru a se ocupa de treburi casnice, mai ales dacă nu văd recompense imediate pentru eforturile lor”, atrage atenția terapeutul Mirela Husaru.

Fenomenul i-ar putea determina pe părinți să urmeze îndemnul celebrului pedagog italian Maria Montessori: „Să nu facem niciodată pentru un copil ceea ce poate face singur”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News