Spania a fost lovită de un atac terorist, după o perioadă de 13 ani în care țara nu a mai cunoscut teroarea. Asta nu înseamnă însă că nu au fost mai multe încercări. Țara a ridicat nivelul de alertă în iunie 2015, la patru, pe o scară de la unu la cinci, iar în ultimul an cel puțin trei atentate au fost dejucate. Potrivit Business Insider, țara a devenit o țintă pentru jihadiști și din cauza trecutului său musulman.
Cel puțin 13 oameni au fost uciși și peste 100 au fost răniți în atacul terorist care a lovit Barcelona, chiar în cartierul istoric Las Ramblas, una dintre principalele atracții turistice. A fost al doilea atentat care a lovit Spania după cele care au avut loc în Madrid, în anul 2004, care au fost revendicat de o grupare afiliată Al-Qaida.
Atentatul din Barcelona a fost revendicat de Statul Islamic, fiind comis după un „model” care a fost folosit în mai multe orașe europene: o dubă a intrat în mulțime. Atacuri similare au avut loc la Nisa, Berlin, Londra și Stockholm, în toate cazurile un vehicul fiind folosit drept armă pentru a ucide oameni.
La câteva ore după atacul din Barcelona, autoritățile au anunțat că un alt atac a avut loc în orașul Cambrils, aflat la aproximativ 100 de kilometri de Barcelona. O persoană a murit și șase au fost rănite în stațiunea balneară, după ce o mașină a intrat într-un grup de persoane. Polițiștii au împușcat cinci suspecți, care avea asupra lor centuri explozive – ce s-au dovedit ulterior a fi false.
Atacurile din Barcelona și Cambrils au fost descrise drept „atacuri jihadiste”, iar autoritățile au anunțat că o celulă din cel puțin opt militanți ar fi fost implicată. În plus, atacurile ar putea să aibă o legătură cu Maroc, Madridul întărind securitatea privind țara vecină, în ultima perioadă. Mai precis, dintre cei patru suspecți reținuți, trei sunt marocani, iar unul este un cetățean spaniol din enclava Melilla din nordul Africii.
Atentatul din Barcelona este cel mai sângeros din Spania după cel din Madrid, din martie 2004, când 191 de oameni au murit și peste 1.800 au fost răniți, după ce islamiștii au detonat zece bombe în patru trenuri de navetiști. De atunci, Spania a fost considerată o țintă pentru teroriști, mai ales că sute de soldați ai săi fac parte din coaliția internațională împotriva Statului Islamic. Aceștia antrenează forțele irakiene, fără să ia parte propriu-zis la lupte.
Pe lângă acest aspect, mulți tineri s-au radicalizat, devenind o problemă serioasă pentru autoritățile spaniole. De astfel, în iunie 2015, Spania a ridicat nivelul de alertă teroristă la nivelul patru – pe o scară de la unu la cinci – , iar din iunie 2016, peste 164 de suspecți de terorism au fost arestați.
Potrivit unui analist de la Universitatea St. Andrews, citat de BBC News, din 2013 și până în prezent, jumătate dintre suspecții de terorism arestați sunt născuți în Spania, provenind din familii foarte sărace de imigranți. Mai mult, în ultimul an, trei atentate au fost dejucate de autoritățile spaniole.
Atacuri dejucate de Spania:
noiembrie 2016: Un maracon a fost arestat în apropiere de Madrid, unde ar fi vrut să comită singur un atac terorist
decembrie 2016: o persoană a fost arestată în nordul Spaniei, deoarece ar fi plănuit un atac precum cel din Nisa, unde un tunisian a intrat cu un camion în oamenii adunați să vadă spectacolul de artificii
mai 2017: Doi bărbați din Maroc au fost aresți în Madrid, fiind acuzați că plănuiau să comită un atac tot cu un camion. Unul dintre ei ar fi aplicat să obțină un carnet de conducere care să-i permită să conducă același model de camion precum cel folosit în atacul din Nisa. Totodată, cei doi bărbați ar fi făcut parte dintr-o rețea teroristă online.
Astfel, țara ar fi luat mai multe măsuri de securitate, iar aproximativ 1.000 de persoane suspectate de legături cu grupările teroriste și Statului Islamic sunt în atenția serviciilor de informații. Potrivit The Times, Spania a mai devenit o țintă pentru jihadiști și deoarece a fost în mare parte sub dominație musulmană în perioada 711 – 1492.
De altfel, anul trecut, Statul Islamic și-a îndemnat militanții să comită atacuri în Spania, amintind de musulmanii căzuți pe frontul de bătălie de la Las Navas de Tolosa, una dintre principalele file ale Recuceririi spaniole.
Această luptă din istoria medievală a Spaniei, care a avut loc pe 16 iulie 1212, este cunoscută în lumea arabă sub numele de Bătălia lui Al-Uqab, în care armatele creștine ale regelui Alfonso al VIII-lea al Castiliei, împreună cu trupele rivalilor săi, Sancho al VII-lea al Navarei și Afonso al II-lea al Portugaliei, au atacat armatele musulmane. Inițial, creștinii au pierdut teren, însă, când lupta părea pierdută, spaniolii au reușit să se impună printr-un atac rapid și surprinzător.
Pentru cronicarul Ibn Idari al Maracusi, aceasta luptă a înseamnat sfârșitul dominației musulmane din Spania: „Pe câmpul de luptă erau atât de multe cadavre de musulmani, încât, dacă aceste persoane au făcut rău creștinilor, se poate spune că aceștia s-au răzbunat cu vârf și îndesat”, a scris el.
Astfel, gruparea teroristă Statul Islamic le-a transmis adepților săi, într-un mesaj video în 2016, să atace principalele zone turistice, precum Las Ramblas, dar și să folosească explozibili și camioane pentru a răzbuna „crimele comise de Spania împotriva musulmanilor”, transmite Business Insider.