George Buhnici a fost sancționat cu o amendă de 20.000 de lei de CNCD pentru declarațiile despre „buci și țâțe” făcute într-un interviu acordat postului tv Antena Stars în timpul festivalului de la Neversea.

În urma scandalului izbucnit la câteva săptămâni după interviu, Buhnici a fost criticat dur pentru declarațiile sale, BCR a anunțat că renunță la colaborarea cu acesta, iar infliuencerul și-a cerut într-un târziu scuze pentru derapajul său. Tot atunci, CNCD a anunțat că s-a autoseziat.

Audiat de Consiliu, Buhnici și-a cerut din nou scuze, dar asta nu l-a scăpat de amendă.

Șeful Consiliului, Asztalos Csaba, a declarat pentru Libertatea că instituția a dorit prin această amendă să dea un semnal public.

„Deliberările la acest caz au durat aproape o oră, ținând cont de mai multe aspecte: condiția femeii în societatea românească, persoana care a făcut aceste afirmații discriminatoare, faptul că este un influencer, un formator de opinie, că are un public numeros, efectele pe care acest gen de declarații le pot avea în societate. S-a dorit a fi și o sancțiune care să descurajeze astfel de declarații”, a declarat Asztalos.

„Sancțiunea de astăzi deschide o nouă etapă de jurisprudență în deciziile pe viitor ale CNCD”, a subliniat Asztalos, care a adăugat că asta înseamnă că instituția își propune să sancționeze mai dur ca până acum astfel de derapaje.

Acesta a precizat că în Consiliu, opinia a fost unanimă pe tema faptului că declarațiile lui Buhnici reprezintă discriminare, „că sunt o depășire a libertății de exprimare”.

Care e amenda maximă pe care o poate da CNCD

Întrebat dacă amenda dată lui Buhnici este cea mai mare amendă dată de CNCD, Asztalos Csaba a precizat că au fost și altele mai mari, amintind un caz în care sancțiunea a fost și de 70.000 (cu această sumă a fost sancționată o bancă în 2016 pentru refuzul de a elibera un card bancar unei persoane cu dizabilitate locomotorie pe baza amprentei ca şi semnătură, potrivit raportului de activitate al instituției pe 2016).

Șeful CNCD a precizat pentru Libertatea și care sunt limitele minime și maxime ale amenzilor pe care le poate da instituția: 1.000 – 30.000 de lei – atunci când ținta discriminării e o singură persoană, respectiv 2.000 – 100.000 de lei, atunci când vizat este un grup.

„În cazul domnului Buhnici e vorba de al doilea caz, deci putem observa că amenda sa nu a fost aproape de plafonul maxim. Am ținut cont și de faptul că și-a cerut scuze”, a concluzionat șeful CNCD.

Urmărește-ne pe Google News