Conform site-ului guvernamental Parks Australia, Insula Crăciunului din Oceanul Indian a apărut pentru prima oară pe hărțile navigatorilor englezi și olandezi imediat după 1600.
Totuși, cel care a botezat-o astfel a fost căpitanul William Mynors de la British East India Company, care a văzut-o chiar în ziua de Crăciun a anului 1643.
Aceeași sursă arată că locul actualei capitale a fost denumit abia 243 de ani mai târziu de căpitanul John Maclear, care a acostat într-un golfuleț din nordul insulei cu vasul său, Peștele Zburător.
Locul a devenit cunoscut drept Flying Fish Cove (Golfulețul Peștelui Zburător). Simplificat, locuitorii îi spun The Settlement, adică Așezarea.
Economia: mina de fosfat
La începutul anilor 1900, insula a început să fie populată în jurul minei de fosfat de aici, care a atras lucrători din țările asiatice apropiate. Așa s-a ajuns ca, în 2021, pe insula izolată să trăiască 1.800 de oameni.
Din 1958, insula, trecută și pe la britanici, și pe la japonezi – The Economist amintește că insula a fost ocupată de niponi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – aparține de Australia.
ABC News a atras atenția, în acest an, că mina de fosfat, cea care a susținut economia insulei, e pe cale să fie lichidată.
A ținut loc de zonă de triaj!
În 2020, imediat după izbucnirea pandemiei de coronavirus, Australia a folosit Insula Crăciunul ca zonă de triaj.
Mai exact, sute de australieni care se aflau la începutul anului trecut în Wuhan, China, locul de unde a izbucnit pandemia, au fost aduși acasă cu o escală în Insula Crăciunului.
Aici au fost izolați timp de două săptămâni, iar NY Times sau The Guardian au prezentat situația lor, precum și nemulțumirile politicienilor locali.
Foto: EPA
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro