Cristian Rizea, susține Inspectoratul General pentru Migrație de la Chișinău, care l-a declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova timp de 15 ani, „pregătește și desfășoară acțiuni îndreptate spre schimbarea prin violență a regimului constituțional”.
Autoritățile din Republica Moldova au mai argumentat decizia luată susținând că Rizea desfășura „activități cu elemente de factură criminală” și „acțiuni calificate ca pericol deosebit pentru securitatea statului”.
Expulzat în România după patru ani
În martie 2016, Cristian Rizea a fost trimis în judecată în România pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, alături de omul de afaceri Lucian Colţea, care i-ar fi dat 300.000 de euro ca să intervină la RAAPPS pentru retrocedarea unui teren în Bucureşti, dar și la Primăria Chiajna, pentru alt teren. Faptele s-au petrecut, potrivit DNA, în 2009.
Rizea a fost condamnat definitiv de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în martie 2019, la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Pentru că nu a fost găsit la domiciliu, a fost emis un mandat european de arestare.
Rizea a fugit în Republica Moldova sub numele de Mihai Cristian Luigi și ulterior a dobândit cetăţenia acestei țări, retrasă în noiembrie 2020.
Fostul deputat PSD a fost reținut la Chișinău și extrădat în seara zilei de 27 aprilie în România.
Pe 28 aprilie a fost încarcerat la Penitenciarul Vaslui, unde va rămâne pe durata carantinei, timp în care se va finaliza procedura privind stabilirea închisorii unde va fi executată pedeapsa.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro