ANES a trimis un drept la replică ziarului, redat integral la final, la o zi după apariția materialului „Dacă chiar dorea să ne găsească, ne găsea”. Centru pentru victimele violenței sexuale, inaugurat de Raluca Turcan pe Facebook și apoi încuiat”.
Articolul, despre care ANES spune că prezintă informații „trunchiate și incorect înțelese” și că descurajează „potențialele victime ale violenței sexuale să ceară ajutor de la profesioniști”, semnala mai multe detalii legate de funcționarea propriu-zisă a centrului care au fost neglijate de către autorități:
- Nu există un număr de contact direct. Este aproape imposibil să iei legătura telefonic cu cineva de la centru.
- Dacă te prezinți fizic la centru, cabinetul propriu-zis este încuiat.
- Unii dintre angajații spitalului nu știu despre deschiderea centrului.
De ce e centrul încuiat?
„Spațiul în care funcționează nu poate fi deschis permanent accesului publicului din mai multe motive, cel mai important fiind faptul că frecvența cu care apar aceste cazuri nu este constantă”, susține ANES, în dreptul la replică transmis redacției.
„În prezent sunt zile în care nu există nicio situație de acest fel și, în acest caz, nu se justifică prezența permanentă a unui cadru medical acolo, având în vedere
nevoia de personal dintr-un spital de urgență. Însă serviciile de care trebuie să beneficieze o victimă sunt acordate oricând, dacă victima ajunge în UPU”, adaugă reprezentanții instituției.
„Menționăm că centrul dedicat victimelor violenței sexuale din cadrul SUUB, nu poate fi contactat telefonic în mod direct, având în vedere modalitatea de inițiere a protocolului specific de intervenție”, menționează instituția.
Traseul victimei, prin UPU
Personalul din UPU este primul care intervine, urmând ca victima să fie ulterior „preluată de coordonatorul Centrului de intervenție pentru victimele violenței sexuale ( care în SUUB este psiholog) și condusă către spațiul amenajat în acest scop”, arată instituția.
„Victima trebuie să se simtă protejată și cât mai ferită de traficul obișnuit al spitalului”, precizează reprezentanții instituției.
Instituția nu specifică însă cum poate fi protejată o victimă de „traficul obișnuit al spitalului”, dacă aceasta trece prin Unitatea de Primiri Urgențe (UPU).
„În acest spațiu securizat poate fi inițiată consilierea primară cu privire la parcursul de intervenție necesar, iar victima va putea beneficia de intervenția medicului care va face constatarea medicală a violenței sexualeși se vor putea preleva mostre biologice cu ajutorul kit-ului specific.
În următoarea etapă a intervenției, victima va putea depune plângere cu sprijinul polițistului chemat la fața locului, iar prin intervenția asistentului social,victima va beneficia gratuit de toate serviciile puse la dispoziție gratuit prin Direcția
Generală de Asistență Socială a Municipiului București: consiliere psihologică de specialitate pe o durată de timp specifică nevoilor victimei, de consiliere juridică, de găzduire într-un serviciu social (dacă este cazul) sau de includerea în alte programe de suport”, conform ANES.
Scopul acestui centru este „de a feri victimele de noi situații de stres, de revictimizare și de proceduri birocratice, care sunt generate de deplasarea la poliție sau la INML pentru a dovedi că au fost victimele unei agresiuni sexuale”, adaugă ANES.
„Acest demers și-a dovedit limitele, nefiind, practic, funcțional”
Libertatea a mai arătat că un centru similar a mai fost inaugurat în 2018 tot în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, dar nu a funcționat niciodată
„Centru de criză pentru viol” nu era un centru propriu-zis, ci o „inițiativă”. Nu avea un cabinet propriu-zis și nicio metodologie de intervenție, specifică ANES.
„Prin respectiva inițiativă, la nivelul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului, urma să fie aplicată o procedură de intervenție în cazurile declarate de viol, dar nu exista un spațiu dedicat, un cabinet în care victima să poată beneficia de asistență și nu era formulată o metodologie de intervenție la care să participe inclusiv furnizorii de servicii sociale. Ulterior lansării sale, acest demers și-a dovedit limitele, nefiind, practic, funcțional. Așa cum reiese din datele furnizate de SUUB, nicio victimă nu a beneficiat de intervenția vizată de centrul de criză pentru viol”, mai transmite ANES.
Dreptul la replică transmis de ANES:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro