- După 12 zile de luptă cu virusul, un român de numai 46 de ani a murit neavând nici o altă comorbiditate.
- Medicul coordonator la secției de terapie intensivă a Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva Iași, Florin Roșu, cel care l-a îngrijit, în tot acest timp, explică, într-un interviu pentru cititorii Libertatea, ce s-a întâmplat.
– Domnule doctor Roșu, ce s-a întâmplat cu acest om?
– Pacientul nu avea comorbidități importante. Din nefericire, a decedat. Fiecare organism reacționează diferit la acest virus. Noi am mai tratat în terapie intensivă pacienți între 27 ani și 73 de ani, până acum. Avem șapte pacienți care au fost externați, dar din nefericire, o parte dintre pacienți, chiar și tineri, fac o formă fulminantă a bolii.
– Nu reușesc să respire, ce se întâmplă, de fapt, cu ei?
– Afectarea pulmonară este foarte importantă. Ulterior încep să fie afectate și celelalte organe.
– Dumnealui de ce a murit?
– Sunt obosit după gardă, vă rog să îmi scuzați lentoarea în exprimare… El a făcut o decompensare cardiacă.
– Cât timp a stat la terapie intensivă?
– O săptămână jumătate.
– Nu a fost vorba și de germeni nosocomiali?
– Sigur nu.
– E singurul caz decedat fără comorbități la Iași?
– Da. Majoritatea pacienților tineri trec peste boală fie asimptomatici, fie cu simptome ușoare, atât timp cât nu au comorbidități. Există, în schimb, o parte dintre tineri care pot dezvolta o formă fulminantă în lipsa comorbidităților. Probabil ține și de genetica fiecărui individ. Organismul are o predispoziție genetică pentru a dezvolta o afectare pulmonară importantă. La el, după afectarea pulmonară, a fost afectat și cordul.
Există un procent foarte mic dintre persoanele tinere care nu rezistă. Insist să transmit către populație să respecte recomandările Ministerului Sănătății, adică izolarea, ca, noi, persoanele tinere, să nu devenim vectori ai agentului patogen către pacienții vulnerabili.
– El a dezvoltat o formă gravă încă de la debut?
– Da. El s-a degradat destul de rapid, din momentul în care s-a prezentat la spital.
– Muncea din Germania..
– Da. M-a preocupat mult cazul, situația lui, să înțeleg ce se întâmplă… În schimb, vă pot spune că am avut și pacienți de 72 de ani cu forme de cancer pe care i-am scos din terapie intensivă.
– Aveți un pacient cu cancer care a învins virusul?
– Da, la Suceava. A fost în terapie, iar acum este acasă, vindecat de COVID-19.
E o chestie de speranță. Se poate. Mai am un pacient pe care urmează să-l scot din terapie și venise cu forme severe. 99% dintre pacienții veniți în terapie intensivă prezintă și comorbidități. Există și un 1% care nu au alte afecțiuni, cum a fost acest caz.