Băncile au arătat autorităților că măsura nu este atât de bună pe cât se credea, deoarece dobânzile sunt în creștere, astfel că românii ar fi urmat să plătească mai mult și la dobânzi mai mari, au declarat două surse din sistemul bancar pentru Libertatea. În plus, o altă problemă ar fi fost cu provizioanele băncilor.

„Amânarea ratelor nu înseamnă ștergerea de datorii. Pentru un român care și-ar fi amânat ratele pe un an toate acele rate s-ar fi împărțit ulterior pe perioada rămasă de plată. Iar noile rate ar fi fost mai mari și la dobânzi mai mari, pentru că Banca Națională a României (BNR) urmează să crească în continuare dobânzile pentru a lupta cu inflația”, a spus una din surse.

Băncile, speriate de provizioane

A doua sursă susține că dacă măsura s-ar adopta ar exista problema provizioanelor. Mai exact, pentru fiecare credit amânat fiecare bancă ar fi trebuit să pună deoparte o sumă echivalentă de bani.

O măsură similară de amânare a ratelor a existat în anul 2020, în plină pandemie, când aproape toate statele lumii au luat restricții dure contra coronavirusului, iar pentru două luni economia a fost închisă aproape total.

„În 2020, a existat o deorogare de la Autoritatea Bancară Europeană astfel încît băncile să nu facă provizioane pentru creditele amânate. Acum nu mai există un astfel de ghid”, a spus sursa.

Astfel, dacă băncile ar fi urmat să amâne rate ar fi trebuit să vincă cu bani de acasă pentru a constitui rezervele necesare.

Reticență

Bancherul a mai spus că la momentul anunțului inițial al lui Ciolacu nu exista acordul băncilor pentru implementarea măsurii.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu a putut fi contactat.

Dan Suciu, BNR: „Ne așteaptă dobânzi mai mari”

Contactat de către Libertatea, Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, a confirmat problema dobânzilor.

„Ne așteaptă dobânzi mai mari, până să se stabilizeze dobânzile ne e greu să credem că măsura ar fi bună”, a spus acesta.

BNR a majorat recent dobânda-cheie cu 0,5%, până la 3%.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele vechi, a ajuns marți la 4,71%, cel mai mare nivel din ultimii 9 ani.

Inflația a depășit la rândul ei 10% în luna martie, cel mai mare nivel din ultimii 18 ani.

Soluția pentru cei cu probleme: restructurarea creditelor

Potrivit bancherilor, românii care au probleme cu plata ratelor pot face individual restructurarea creditelor în baza Ordonanței de Urgență 52/2016.

Conform articolului 48 din ordonanță, soluţiile care pot fi oferite de bănci includ:

  • refinanţarea totală sau parţială a contractului de credit utilizând una din ofertele curente ale creditorului
  • prelungirea duratei contractului de credit
  • schimbarea tipului contractului de credit
  • amânarea plăţii sumei totale sau parţiale a ratei de rambursare pentru o perioadă
  • schimbarea ratei dobânzii
  • oferirea unei perioade fără plăţi
  • reducerea pe perioade scurte a ratei
  • consolidarea mai multor credite care poate oferi un termen mai lung de creditare şi o rata mai mică
  • rescadenţarea ratelor
  • reeşalonarea ratelor
  • conversia creditelor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News