Dar de ce a ales ISIS un concert Ariana Grande pentru un atentat? Răspunsul pare să stea în faptul că artista în vârstă de 23 de ani, este un simbol al tot ceea ce jihadiștii urăsc, începând de la faptul că este un cântăreț de succes cu piese ascultate de milioane de oameni, până la ținutele de scenă și încrederea sexuală pe care o afișează, explică James Harkin, directorul Centrului de Jurnalism de Investigații și reporter specializat pe Siria și Statul Islamic, pentru Daily Mail.
Potrivit habotnicilor jihadiști, care țin la repectarea strictă a Coranului, aproape tot ce este legat de muzica și stilul de viață occidental este ”haram” (n.r. rău) și este interzis, prin urmare merită pedeapsa cu moartea. Astfel că simplul fapt că Ariana Grande este cântăreață și fanii ei au mers la concertul ei, i-a transforma pe aceștia în ținte pentru jihadiștii Statului Islamic.
Muzica este interzisă în califatul islamic
În unul dintre mesajele prin care ISIS a revendicat atacul de la Manchester Arena se spune că ”Dispozitivele explozive au fost detonate în arena concertului nerușinat”, referindu-se la spectacolul Arianei Grande.
În urmă cu trei ani, proaspăt creatul Stat Islamic a emis o directivă care spunea: ”Cântecele și muzica sunt interzise în Islam, deoarece ele împiedică individul să-l îmbrățișeze pe Dumnezeu și Coranul, și reprezintă o tentație, adică o corupere a inimii”.
Iar atunci când vine vorba de respectarea acestor reguli jihadiștii sunt foarte stricți. Harkin povestește că un tânăr sirian i-a povestit că un prieten de-al său a fost aruncat în închisoare doar pentru că a fost văzut pe stradă purtând un tricou cu formația rock Metallica.
Între 30 și 40 de lovituri de bici sau de baston pentru o melodie ascultată
De altfel, acesta spune că în multe dintre punctele de control din teritoriile controlate de ISIS, jihadiștii acordă tot atât de multă atenție datelor din telefoanele mobile ale celor care sunt verificați, câtă acordă și orientării lor politice. Cei care efectuează verificările verifică cu mare atenție fișierele cu muzică, pentru a se asigura că nu e acolo ceva ce l-ar putea ”insulta” pe Allah.
Citește și: Cine este Ariana Grande, artista la concertul căreia s-a produs explozia de la Manchester Arena
Potrivit codului lor de pedeapsă, pentru ascultarea unei melodii pop, o persoană primește între 30 și 40 de lovituri de bici sau de baston. Harkin povestește că în 2015, membrii unui grup de muzicieni au fost pedepsiți cu câte 90 de lovituri de bici, fiecare, pentru că au cântat la o orgă electronică. În teritoriile controlate de Statul Islamic, totul, de la muzica pop la instrumentele muzicale este interzis. De aceea, în urmă cu doi ani, un grup de războinici jihadiști au fost filmați în Libia, dând foc unor saxofoane și tobe.
Prin urmare, în concepția jihadiștilor, cei care participă la un concert de muzică pop merită pedeapsa cu moartea.
Ținutele de scenă sunt prea provocatoare
În Siria și Iran, femeile sunt tratate în mod inerent drept suspecte de încălcarea regulilor Coranului și prin urmare sunt obligate să își acopere fața cu atunci când ies din casă și nu au voie niciodată să fie neînsoțite.
Astfel că, vederea Arianei Grande și a ținutelor ei de scenă, mai mult decât sumare, reprezintă din start o anatemă pentru fanatici. Mai mult, fanii ei, adolescentele car participă la concertele acesteia au tendința de a o imita într-o oarecare măsură, poartă haine sumare și prin urmare încalcă principiile coranului.
Cluburile și concertele sunt văzute ca lucrarea diavolului
Jihadiștii consideră dansul și distracția drept lucrarea diavolului, de aceea multe dintre atentatele organizate de aceștia au drept ținte cluburi sau săli de spectacole, acolo unde participanții mergă să se distreze.
Jihadiștii consideră dansul și distracția drept lucrarea diavolului
În 2004, poliția britanică a dejucat un atentat terorist care urma să aibă loc la un club de noapte din Londra. Pe înregistrările obișnute de serviciile secrete, un grup de tineri islamiști spuneau că dacă vor ucide tinerii aflați în club nimeni nu va punea spune că victimele sunt incocente deoarece dansează toată noaptea.
De asemenea în 2007, o mașină capcană lăsat în carcarea clubului Tiger Tiger din Piccadilly – Londra, într-o seară în care clubul organiza ”noaptea fetelor” era destinată să ucidă femeile care consumă alcool.
Concluzia lui James Harkin este că războiul jihadiștilor nu este atât de mult cu guvernele statelor occidentale cât cu valorile promovate în aceste țări, iar artiști precum Ariana Grande, reprezintă tot ceea ce urăsc ei mai mult. De aceea nu au nicio remușcare să ucidă copii inocenți și pe părinții lor în timpul unui concert.
Cel puțin 22 oameni au murit și 59 au fost răniți, în urma unor explozii care au avut loc luni seara, la finalul unui concert susținut de Ariana Grande pe Manchester Arena, cea mai mare sală de concerte acoperită din Europa. Atacul, considerat unul terorist de tip kamikaze, a avut loc în foaierul clădirii. Medicii care au intervenit la fața locului au descris starea victimelor, cei mai mulți tineri și adolescenți, ca fiind loviți de șrapnel. Acesta este cel mai sângeros atac din Marea Britanie după acela din 7 iulie 2005, când 52 de persoane au murit după ce o serie de explozii a lovit sistemul de transport din Londra.
Autorul atacului din Manchester a fost identificat de autorități în persoana lui Salman Abedi, un tânăr de 23 de ani, cetățean britanic, originar din Libia.
SUMAR
- Cine este autorul atacului din Manchester. Salman Abedi, de 23 de ani, era în atenția autorităților britanice
- Cum a reușit Salman Abedi să intre neverificat pe Manchester Arena? Britanicii se plâng de proastele măsuri de securitate
- Prima victimă a atacului de la Manchester Arena: O fată de 18 ani
- VIDEO | Scene de groază pe Manchester Arena. Momentul în care oamenii fug panicați
- Explozii pe Manchester Arena | Primul mesaj din partea Arianei Grande
- Mărturii de la faţa locului: „I-am văzut întinşi pe jos, plini de sânge”
- Explozii pe Manchester Arena. Ambasada României la Londra a cerut date privind identitatea victimelor exploziei
- Explozii pe Manchester Arena: Reacțiile politicienilor britanici și ale partenerilor internaționali
- Explozie pe Manchester Arena. Gluma proastă a unui jurnalist a aruncat internetul în aer