Se ieftinesc sau nu viciile?

Şi veştile bune nu se opresc aici: după scăderea CAS cu 5%, salariile brute ale angajaţilor îi costă mai puţin pe patroni. De asemenea, pensionarii care au încasat bani în plus de la stat, după ce funcționarii Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială au greșit calculele, nu-i mai dau înapoi.
Aceleași reguli se aplică și părinților care au încasat indemnizație de creştere a copilului în urma unui calcul eronat. Şi scumpirea cu 3% a gazelor s-a amânat pe o durată nedeterminată.
Preţurile produselor accizate ar trebui să scadă şi ele anul viitor. Doar că, deşi termenul-limită până la care Ministerul Finanțelor trebuia să dea publicității cursul de schimb pentru accizelede anul viitor a expirat, tot nu se ştie formula cu care va fi calculată valoarea lor în 2015. Altfel spus, stă încă sub semnul întrebării ieftinirea din 2015 a carburanţilor, ţigărilor, cafelei, băuturilor alcoolice sau a electricităţii.
Cert e că, în 2015, “nu vor fi nici un fel de creşteri de taxe şi impozite”, susţine Ponta.

Adio, cotă unică din 2016!

După scăderea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5%, Guvernul pregăteşte introducerea impozitării diferenţiate a salariilor. Cotele propuse pentru înlocuirea actualei cote unice sunt de 8%, 12% şi 16%. Deşi susţine trecerea la impozitarea progresivă, în care salariile mari sunt taxate mai mult, premierul Victor Ponta e “absolut convins că cel puţin până la alegerile din 2016, România va avea clar cota unică de 16%, iar, mai departe, forţele politice care vor avea legitimitatea dată de alegerile parlamentare din 2016 vor putea să spună dacă menţin această cotă unică sau nu”. Problema este că, potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor, încasările ar scădea, în acest scenariu, cu circa trei miliarde de lei anual, ceea ce înseamnă că măsura nu este viabilă bugetar. În acest caz, toţi cei cu venituri care depăşesc salariul mediu vor putea plăti costul relaxării fiscale pentru majoritatea electoratului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News