Înalții oficiali ucraineni au enumerat armele de care au nevoie pentru a învinge Rusia pe câmpul de luptă, înaintea unei reuniuni a miniștrilor occidentali ai apărării ce va avea loc miercuri.
Mihailo Podoliak, un consilier cheie al președintelui Volodimir Zelenski, a prezentat practic o listă de cumpărături care ar trebui să acopere principalele lipsuri de echipament ale armatei ucrainene, confruntate în prezent cu asaltul nemilos al artileriei ruse în regiunea Donbas, din estul țării.
„Ca să fiu direct – pentru a pune capăt războiului avem nevoie de paritate în ceea ce privește armele grele”, a declarat Podoliak luni, detaliind lista care include 1.000 de obuziere de 155 mm, 300 de sisteme de rachete cu lansare multiplă și 500 de tancuri.
Țările occidentale au promis cantități substanțiale de ajutor militar, dar și umanitar, de când Moscova și-a lansat invazia în urmă cu peste 100 de zile.
Ajutorul financiar, umanitar și militar promis de Occident
Cu toate acestea, nu tot ajutorul militar s-a concretizat. Iar când acest lucru s-a întâmplat, problemele de logistică și de instruire a militarilor ucraineni au însemnat că armele au sosit în cantități mai mici și cu întârziere.
„De luni de zile, SUA și alți aliați cunosc situația”, a declarat Andrei Zagorodniuk, fost ministru ucrainean al apărării care consiliază guvernul în materie de securitate, referindu-se la faptul că forțele Kievului nu au asistență suficientă pentru a învinge. „Sper sincer că vom auzi ceva miercuri”, a adăugat el, potrivit Financial Times.
„În ciuda a tot ceea ce se întâmplă, continuăm să ne menținem pozițiile”
La prima rundă a discuțiilor pe teme de apărare ținute la baza Ramstein din Germania, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a promis că țările occidentale „vor continua să facă tot posibilul” pentru a furniza Ucrainei arme pentru a se apăra.
O nouă rundă de astfel de discuții va avea loc miercuri la Bruxelles, în marja reuniunii miniștrilor apărării din cadrul NATO. În ciuda acestor discuții, și a promisiunilor, luptătorii ucraineni duc acum lipsă de muniții de bază, cum ar fi obuzele de artilerie.
Stocul de proiectile de 152 mm din epoca sovietică este aproape epuizat, ceea ce înseamnă că Kievul trebuie să se bazeze pe munițiile fabricate în țările NATO.
Ucraina dispune acum de stocuri ample de obuze de 155 mm, a declarat vinerea trecută ministrul apărării Oleksii Reznikov, dar nu are suficientă artilerie pentru a le lansa.
Podoliak estimează că Ucraina are nevoie de 1.000 de obuziere de 155 mm – lansatoare de artilerie cu rază lungă de acțiune – pentru a învinge forțele Rusiei. Însă Occidentul a furnizat sau a promis doar aproximativ 250 de obuziere, potrivit Oryx, o organizație care folosește sursele publice pentru a monitoriza pierderile de pe câmpul de luptă și livrările de armament.
Câte tancuri, sisteme de rachete și obuziere primește Ucraina și de câte ar avea nevoie
Duminică, comandantul-șef al Ucrainei, generalul Valeri Zalujni, a pledat într-o convorbire telefonică cu generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme din SUA, pentru accelerarea și sporirea livrărilor de arme.
„În ciuda a tot ceea ce se întâmplă, continuăm să ne menținem pozițiile”, i-a spus el omologului său american, reiterând nevoia Kievului de „mai multe sisteme de artilerie de calibru 155 mm în cel mai scurt timp posibil”.
O disparitate similară există și în cazul altor arme grele, precum tancurile și sistemele de lansare multiplă de rachete, care au o rază de acțiune mai mare decât artileria convențională. La începutul acestei luni, SUA și Regatul Unit au promis împreună mai multe astfel de sisteme de rachete.
„Faptul că ucrainenii au folosit artileria în mod abil le-a permis să îi țină în frâu pe ruși”, a explicat un consilier occidental din domeniul apărării.
„Ei dau dovadă de o mare ingeniozitate în integrarea noilor tehnologii civile”, cum ar fi sistemul de sateliți Starlink al lui Elon Musk, pentru a permite derularea de operațiuni pe câmpul de luptă, a spus acesta.
Însă oficialul a avertizat: „Problemele lor de aprovizionare cu arme și muniții sunt acute”.
Putin e încă convins că poate câștiga războiul
Ucraina spune că numărul victimelor sale a crescut vertiginos, ajungând în unele zile până la 200 de soldați uciși în luptă. Dacă se ține cont de militarii răniți sau de cei dispăruți în misiune, numărul zilnic al victimelor ar putea ajunge la 800.
În raportul zilnic de monitorizare a conflictului, Rochan, o companie de consultanță militară, a scris că în opinia sa, Ucraina a transmis aceste mesaje alarmante „pentru a forța Occidentul să accelereze livrările de echipament militar și muniție”.
Iar oficialii ucraineni au respins ideea că ar putea pierde. „Nu stăm deloc rău”, a declarat Zagorodniuk. „Îi ținem pe (ruși) în (Donbas) cu un raport de echipament de cel puțin 1 la 10. Ei încă nu se pot mișca și pierd și oameni”, a adăugat acesta.
Chiar și așa, oficialii din domeniul apărării și analiștii sunt de acord că Ucraina are nevoie de mai multe arme și de mai mult timp pentru instruirea rezerviștilor, dacă dorește să continue lupta.
Cât au cheltuit țările occidentale: valoarea ajutorului bilateral oferit Ucrainei, respectiv cheltuiala cu refugiații, ca procent din PIB
Printre dificultățile cu care Ucraina se confruntă, a explicat Michael Kofman, principalul analist privind Rusia la think-tank-ul CNA din SUA, se numără problemele de aprovizionare, reticența unor țări de a furniza arme și timpul necesar pentru livrarea armelor până pe linia frontului, precum și cel necesar pentru ca luptătorii ucraineni să învețe cum să le folosească.
„O bună parte din echipamente au fost promise Ucrainei și vedeți destul de multe pe câmpul de luptă”, a declarat Kofman la un podcast al publicației War on the Rocks.
„Dar există, de asemenea, probleme semnificative în asimilarea și utilizarea acestora. În primul rând, întreținerea este o problemă reală în folosirea acestui echipament”, a spus el.
Astfel de probleme pot alimenta senzația Moscovei că poate câștiga războiul, au avertizat analiștii. Divergențele occidentale cu privire la ajutorul militar și progresele Rusiei în Donbas, bazate pe folosirea forței brute și pe acceptarea unor pierderi mari în rândul propriilor trupe, întăresc această impresie, a declarat consilierul occidental în domeniul apărării.
Vestul încearcă la rândul lui să facă față unei crize care a generat creșterea costului vieții, multe țări europene absorbind, de asemenea, un număr mare de refugiați ucraineni.
De fapt, Rusia a provocat atâta suferință economică Occidentului, prin creșterea prețurilor la energie și alimente, „încât liderii occidentali se gândesc cum să o convingă să permită exportul de cereale ucrainene”, a observat consilierul.
„Nu s-a întâmplat încă nimic atât de neplăcut încât Vladimir Putin să își piardă convingerea” că Rusia poate câștiga, a adăugat consilierul.