Rusia a confirmat vineri alte 10.699 de cazuri de infecție și a urcat astfel pe locul cinci în topul celor mai afectate țări, cu un total de 187.859 de bolnavi. În vreme ce alte țări își pregătesc ieșirea din carantină, Rusia a devenit astfel noul epicentru al pandemiei, scrie The Guardian.
Jumătate din cazurile confirmate sunt la Moscova. Dar primarul capitalei Rusiei, Serghei Sobianin, a avertizat că cifra moscoviților infectați este de trei ori mai mare decât cea confirmată oficial și ajunge mai degrabă undeva spre 300.000.
Oficialii atribuie creșterea accelerată a epidemiei campaniei de testare, care a identificat noi bolnavi. Mai exact, potrivit responsabililor din domeniul sănătății, Rusia a derulat până în prezent peste 4,8 milioane de teste.
Rata mică a mortalității
Numărul deceselor a ajuns vineri la 1.723 și, comparativ cu cel al deceselor din alte țări europene, este destul de scăzut.
O comparație a ratei mortalității, în funcție de populație, spune același lucru.
Potrivit datelor oficiale, Rusia are doar 12 decese la un milion de locuitori, comparativ cu state precum SUA – 232, Franța – 398, Spania – 558 sau chiar Germania – 88 de decese.
Autoritățile au insistat în mod repetat că numărul mic al deceselor este rezultatul pregătirilor autorităților, care au avut mai mult timp la dispoziție, în condițiile în care epidemia a ajuns mai târziu în Rusia.
Oficialii de la Moscova au mai observat că țara și-a închis granițele relativ devreme, iar persoanele vârstnice au fost îndemnate să se izoleze încă de la mijlocul lui martie, astfel că au fost mai puțin expuse virusului.
Dubii privind modul de raportare a deceselor
Dar mai mulți critici spun că explicația ratei mici de mortalitate stă și în modul în care sunt numărate decesele la nivel oficial.
Majoritatea țărilor consideră că decesele persoanelor care au fost testate pozitiv cu coronavirus sunt provocate de coronavirus, iar alte țări raportează în acest bilanț inclusiv decesele persoanelor suspecte.
“Dacă cineva moare de atac de cord, dar a fost diagnosticat cu COVID-19, cauza oficială a decesului va fi atac de cord”, spune pentru AFP Serghei Timonin, de la Școala de Înalte Studii Economice de la Moscova.
“Cu alte cuvinte, nu toate morțile de coronavirus vor fi înregistrate ca morți cauzate de coronavirus”, adaugă acesta.
Situația este ilustrată de o dublă statistică publicată de regiunea Celiabinsk, din Urali.
Oficialii au arătat astfel că trei oameni au murit din cauza coronavirusului în zonă până acum, dar că alți șapte decedați fuseseră testați pozitiv pentru virus. În cazul în care cei șapte ar fi fost adăugați pe lista deceselor cauzate de virus, bilanțul oficial ar fi crescut cu 233%, notează Moscow Times.
Presa locală a scris în mai multe rânduri că numeroase decese au avut drept cauză oficială înregistrată pneumonia, în ciuda faptului că victimele au fost depistate pozitiv cu coronavirusul.
Un caz sonor documentat în acest sens a fost cel al jurnalistei Anastasia Petrova, care a murit pe 31 martie în orașul Perm, potrivit Moscow Times.
Cauza decesului Anastasiei Petrova a fost înregistrată inițial drept “dublă pneumonie”. Ulterior, oficialii au schimbat cauza morții în “dublă pneumonie produsă de coronavirus”, dar doar după ce un prieten de-ai jurnalistei a ieșit public și a anunțat că aceasta fusese depistată pozitiv înaintea morții.
În Daghestan, republica din Caucazul de Nord, un medic a admis în urmă cu o săptămână că doar în spitalul său, 12 oameni au murit de pneumonie în ultimele zile.
“În jur de 80-90% din aceste cazuri erau aproape sigur coronavirus”, a spus acesta, potrivit Radio Europa Liberă. Dar Daghestanul avea acum câteva zile, în mod oficial, doar 11 decese provocate de virus.