Obuzele Excalibur au făcut minuni în momentul în care au ajuns pe câmpul de luptă din Ucraina, în vara anului 2022. Ghidate prin GPS, aceste arme loveau cu o precizie chirurgicală tancurile și artileria rușilor. Însă, în doar câteva săptămâni, armata rusă a început să se adapteze la ele, recurgând în special la capacitățile de război electronic pentru a le face să se rătăcească sau să nu detoneze, sau ambele. Între timp, munițiile M982 Excalibur, dezvoltate de RTX și BAE Systems, au devenit practic inutile și nu mai sunt folosite, spun comandanții ucraineni, potrivit The Wall Street Journal.

Sistemele de bruiaj ale Rusiei, o amenințare

Alte câteva arme occidentale cu tehnologii avansate au avut o soartă similară. Potrivit unor oficiali militari ucraineni, contramăsurile electronice aplicate de ruși au redus semnificativ precizia rachetelor ghidate prin GPS lansate de sistemele Himars, arma creditată pentru inversarea cursului războiului în favoarea Ucrainei în vara anului 2022.

Un sistem abia făcut, bomba de mici dimensiuni lansată de la sol (GLSDB), produsă de Boeing și Saab, a eșuat la scurt timp după ce a ajuns pe câmpul de luptă, parțial din cauza contramăsurilor electronice, afirmă oficiali ucraineni și occidentali. Ucraina nu o mai folosește și așteaptă să fie adaptată.

Pentagonul a refuzat să discute despre performanța sistemelor americane de armament, invocând securitatea operațională.

În schimb, armele occidentale de precizie furnizate recent Ucrainei continuă să lovească ținte rusești de mare valoare. Rachetele balistice de tip ATACMS, fabricate în SUA, și rachetele de croazieră de tip Storm Shadow, produse de compania francezo-britanică-italiană de apărare MBDA, au devastat anul acesta mai multe aerodromuri, centre de comandă și facilități de comunicații rusești, inclusiv în Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată de Moscova în martie 2014. Mai multe baterii rusești de apărare antiaeriană S-400 au fost spulberate cu aceste tehnologii occidentale.

Totuși, unii oficiali ucraineni și experți militari occidentali avertizează că succesul ar putea să nu dureze, deoarece Rusia caută constant modalități de a-și îmbunătăți ratele de interceptare.

„Trebuie să presupunem că adaptarea va avea loc mereu, iar rușii s-au adaptat la o varietate de lucruri”, semnalează Rob Lee, expert militar la Institutul de Cercetare a Politicii Externe.

Precizie versus cantitate

Succesele înregistrate de ruși în contramăsurile electronice – urmărite îndeaproape de China, cu care se crede că Rusia împărtășește unele dintre lecțiile sale de pe câmpul de luptă în înfruntarea armamentului occidental – reprezintă o problemă strategică pentru SUA și aliați.

Doctrina militară occidentală s-a bazat mult timp pe convingerea că „precizia poate învinge cantitatea” – ceea ce înseamnă că loviturile bine țintite pot paraliza un inamic mai numeros, reducând astfel nevoia de cheltuieli masive pentru trupe, tancuri și artilerie.

Această ipoteză nu fusese testată însă într-un război major până la Ucraina. O lecție poate fi că ceea ce ar fi funcționat împotriva armatei lui Saddam Hussein, gherilelor talibane sau Statului Islamic nu ar avea același succes împotriva unei armate inamice moderne.

„Probabil că am făcut niște presupuneri greșite, deoarece în ultimii 20 de ani am lansat arme de precizie împotriva unor oameni care nu puteau face nimic în privința asta”, a declarat locotenent-generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa.

O lecție evidentă a războiului din Ucraina este despre importanța continuă a vechilor obuze nedirijate, a căror producție abia acum începe să se redreseze în SUA și Europa, după decenii de declin, observă locotenent-generalul finlandez Esa Pulkkinen. „Sunt imune la orice tip de bruiaj” electronic, explică el.

Un joc de-a șoarecele și pisica

În orice război, introducerea unui nou sistem de armament determină inamicul să dezvolte contramăsuri pentru a-i reduce efectul, declanșând un ciclu de inovație într-un joc de-a șoarecele și pisica, care se întoarce la inventarea suliței și a scutului, notează ziarul american.

Rușii și-au revizuit și modernizat dronele Shahed proiectate de iranieni pe măsură ce ucrainenii au adoptat noi modalități de a le detecta și de a le doborî. De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iurii Ihnat, rușii și-au ameliorat constant rachetele de croazieră și balistice pentru a ocoli sistemele de interceptare primite de Kiev din partea occidentalilor.

Pentru Ucraina, timpul este un factor esențial, iar introducerea atent limitată și graduală a multor sisteme occidentale a oferit Rusiei capacitatea de a minimiza impactul acestora, subliniază WSJ.

„Războiul presupune și viteză de adaptare”, afirmă comandorul Edward Stringer, fost șef pentru operațiuni în Ministerul britanic al Apărării.

Unii dintre partenerii occidentali ai Ucrainei țin cont de aceste observații. În ianuarie, guvernul suedez a lansat o inițiativă pentru a se asigura că producătorii locali din domeniul apărării reacţionează mai rapid la lecţiile învăţate în Ucraina. „Unul dintre lucrurile cu adevărat uimitoare este capacitatea Ucrainei de a inova și cât de repede se mișcă ciclurile lor de inovare. Lucruri care ar dura cinci ani pentru a se dezvolta în Suedia se fac în cinci săptămâni în Ucraina”, a declarat ministrul suedez al apărării, Pål Jonson, într-un interviu.

În ceea ce privește armele fabricate de Ucraina, cum ar fi dronele, pot funcționa la aceiași parametri doar timp de câteva luni din cauza evoluției tehnologice a inamicului. „Este ca și cum ți-ai actualiza în mod constant telefonul – noi și rușii trebuie să facem acest lucru în fiecare lună pentru a ține pasul”, a precizat un reprezentant al serviciilor secrete ucrainene.

Multe dintre armele americane furnizate Ucrainei sunt sisteme mai vechi eliminate treptat de Pentagon și înlocuite cu produse mai moderne și, de obicei, mai scumpe. Acest lucru nu-i prea stimulează pe producători să modernizeze vechile muniții de precizie, spune un director al unei companii din domeniul apărării din SUA.

Arme ferite de vizorul Rusiei

Un oficial american din domeniul apărării a spus pentru WSJ că Pentagonul este „foarte conștient” de amenințarea în continuă evoluție a mijloacelor rusești de război electronic și colaborează îndeaproape cu Ucraina și partenerii din industria apărării pentru a aborda rapid amenințările și pentru a se asigura că armele americane de precizie rămân eficiente într-un mediu de război electronic foarte complex. În unele cazuri, SUA au putut oferi opțiuni Ucrainei în câteva zile sau chiar ore, a adăugat oficialul respectiv.

Dacă Moscova a obținut unele succese împotriva generațiilor mai vechi de arme occidentale de precizie, unele dintre sistemele mai sofisticate sunt păstrate din motivul ca Rusia – și prin intermediul ei China – să nu dezvolte contramăsuri eficiente, dau asigurări oficialii militari. Într-un potențial război, SUA și aliații ar avea capacități mult mai puternice.

„Nu vrem să supraînvățăm în Ucraina. Ei (ucrainenii – n.r.) luptă într-un mod în care noi nu am lupta în mod neapărat”, a declarat subsecretarul american responsabil de achiziții William LaPlante.

Axarea Rusiei asupra războiului electronic datează de la dezvoltarea armelor occidentale de precizie în ultimul deceniu al Războiului Rece. Arme precum Excalibur și rachetele GMLRS au fost proiectate acum câteva decenii și, prin urmare, nu este surprinzător că unele dintre ele s-au lovit de echipamente de război electronic create special de ruși pentru a le contracara.

Un comandant al unei unități ucrainene de recunoaștere care a ghidat aproximativ 300 de obuze Excalibur către ținte rusești și-a amintit cu drag cât de devastator era acest armament până anul trecut: „Este ieftin și versatil. A fost o adevărată armă a victoriei”. „Ar putea deveni din nou dacă ar fi modernizat pentru a se adapta la câmpul de luptă în continuă schimbare”, a conchis comandantul ucrainean.

 
 

Urmărește-ne pe Google News