Donald Trump și Kim Jong-un se vor întâlni la Singapore, pe 12 iunie, după cum a anunțat liderul american într-un mesaj publicat pe Twitter. Alegerea locului pentru această întâlnire nu este una chiar surprinzătoare. Legăturile diplomatice ale Singapore cu Coreea de Nord și apropierea sa geografică de statul peninsular au făcut ca națiunea din Asia de Sud-Est să fie o alegere naturală pentru summitul istoric dintre președintele Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong Un, spun analiștii.
Orașul este „o locație excelentă” pentru summit, a declarat Tom Plant, specialist în probleme nucleare și de proliferare la Royal United Services Institute din Londra. „Kim va fi pe teritoriu prietenos, nu pe teritoriu ostil. Dar nu va mai fi pe teren propriu”, spune Plant.
Printre factori cei mai importanți se numără și apropierea geografică de Coreea de Nord. Este mai aproape de Kim decât de alte locații posibile din Europa și în plus cele două țări au relații diplomatice permanente din 1975 până în prezent.
„Partea nord-coreeană va avea probabil un număr foarte mare de probleme logistice și de protocol pe care le dorește să le abordeze în cadrul summitului, astfel că existența unei ambasade în locul în care are loc summitul a fost probabil una dintre cerințele esențiale”, spune Malcolm Cook, de la Institutul ISEAS-Yusof Ishak din Singapore.
Situat la doar 4.800 km de Coreea de Nord, Singapore se află în zona de zbor a avioanelor private, ceea ce simplifică mult călătoria lui Kim Jong-un. Dacă ar fi trebuit să zboare în Europa de Vest, el ar fi trebuit să oprească o dată sau de două ori pentru a realimenta.
„Singapore nu este nici prea departe, permițând avionului privat al lui Kim Jong Un să ajungă aici fără realimentare. Totuși, orașul-stat nu este foarte departe nici de Statele Unite, astfel încât să nu pară că Trump îi face un favor prea mare lui Kim călătorind o distanță mult mai lungă”, a explicat Nah Liang Tuang, cercetător la Institutul de Apărare și Studii Strategice.
Companiile de stat din Coreea de Nord au efectuat în trecut afaceri cu companiile din Singapore, iar orașul-stat a întrerupt oficial relațiile comerciale cu Phenianul abia în 2017, după numeroase presiuni venite din partea Statelor Unite și a ONU.
Singapore, de asemenea, este o locație foarte bună și pentru Statele Unite. Este un important partener comercial, fiind al doilea cel mai mare investitor asiatic, și un susținător al prezenței militare americane în regiunea Asia-Pacific. Este, de asemenea, cartierul general al marilor companii americane, inclusiv Google, Facebook și Airbnb. Relațiile diplomatice dintre cele două țări au început în 1966.
Fostul ambasador al SUA în Singapore, David Adelman, a declarat că Singapore este ideal pentru că a fost „un broker cinstit între Est și Vest”.
„Singapore a fost un prieten excelent pentru SUA., dar Singapore a fost atentă să fie o prietenă a tuturor și a reușit să câștige încrederea capitalelor din întreaga lume”, a spus el.
În 2015, Singapore a fost locul unui alt summit fără precedent între doi lideri împovărați de o moștenire a neîncrederii reciproce: președintele chinez Xi Jinping și președintele Taiwanului, Ma Ying-jeou, prima astfel de întâlnire de la înființarea Republicii Populare China în 1949.
De asemenea, a găzduit întâlniri regionale, inclusiv summit-urile Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est în 2007 și 2018. Începând cu 2002, a avut loc o conferință anuală de securitate, în care au fost prezenți șefi de apărare și oficiali din țări precum S.U.A., China și Coreea de Sud.
Oaspeții străini evaluați nu vor fi tulburați nici de protestatari. Demonstrațiile din Singapore pot fi organizate doar într-o zonă desemnată, Hong Lim Park, de 2,4 hectare (0,9 hectare).