Luna trecută, cele două judecătoare de la Curtea de Apel, Lucreția Postelnicu (președintele completului) și Iuliana Ciolcă, au revenit asupra deciziei de a pronunța soluția finală în acest caz, așa cum anunțaseră inițial pe 21 septembrie.
Era deci așteptată sentința finală în dosarul în care e acuzată firma ce dilua dezinfectanții împărțiți în peste 300 de spitale din România. Cele două judecătoare au decis însă că nu toate aspectele sunt pe deplin lămurite.
La termenul de azi de la Curtea de Apel, la care au fost prezenți și inculpații Flori Dinu (3 ani de închisoare în primă instanță, fost director general Hexi Pharma) și Mihail Leva (3 ani și 8 luni de închisoare în primă instanță, fost director producție Hexi Pharma), ele și-au explicat decizia.
Printre altele, cer de la spitalele care au susținut că există o legătură între folosirea dezinfectanților diluați și infecțiile nosocomiale raportate pe secții o fișă cu respectivele infecții.
Record: 8 spitale reprezentate în instanță
Președintele completului a specificat că este vorba doar de spitalele care au „făcut referire la infecțiile nosocomiale, dar nu au depus fișele referitoare la ele la dosar”.
În plus, judecătoarele au solicitat și o expertiză contabilă și chimică referitoare la producția de dezinfectanți între martie 2015 și aprilie 2016.
Mai exact, cele două vor să verifice un document al IGPR prezent la dosar, prin care se arată că întreaga cantitate de substanță activă achiziționată între aceste date n-ar fi putut susține toată cantitatea de dezinfectanți produsă de fabrică în aceeași perioadă.
Azi, în premieră, nu mai puțin de opt spitale au fost reprezentate la dosar. Pe lângă Spitalul Colentina, al cărui apărător este cel mai activ la majoritatea termenelor, au fost prezenți 7 avocați: al Spitalului de Recuperare Brădet, IC Fundeni, Spitalul de Pediatrie din Ploiești, Institutul Ana Aslan București, Institutul Oncologic Cluj-Napoca, Spitalul Floreasca și un reprezentant MApN pentru spitalele militare.
Cer încă o părere de expert
Cererile avocatului lui Flori Dinu au fost aducerea unui nou expert pentru analizarea tuturor testelor făcute de laboratoare (ICECHIM, Chemila), dar și reducerea prejudiciului total, calculat la nivelul tuturor celor peste 300 de spitale, „având în vedere că puțin peste 130 s-au constituit părți civile”.
Judecătoarele au rămas în pronunțare cu cererile avocaților și au stabilit un nou termen anul viitor, pe 11 ianuarie 2021.
Cazul Hexi Pharma a pornit în aprilie 2016, după ce reporterii GSP / Libertatea au arătat că firma diluează dezinfectanții, publicând, pe rând, rețetele din interiorul fabricii, teste de concentrație și dovezi potrivit cărora compania se verifica singură prin altă firmă-soră, Unilab.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro