Pe data de 23 martie 2024, procurorii au cerut Judecătoriei Sectorului 1 să-i înlocuiască lui Dan Ilie Morega măsura controlului judiciar cu arestul preventiv, după ce polițiștii l-au prins pentru a șasea oară pe fostul deputat la volan, deși are permisul suspendat din motive medicale.
Judecătoria Sectorului 1 a respins propunerea procurorilor și a decis ca Dan Ilie Morega să fie plasat în arest la domiciliu. Ulterior, procurorii au contestat hotărârea pe rolul Tribunalului București, unde au pierdut, pe data de 1 aprilie 2024.
La o săptămână de când a fost plasat în arest la domiciliu, pe data de 7 aprilie, Dan Ilie Morega s-a filmat în timp ce dădea o petrecere cu lăutari, având pe masă o sticlă de băutură.
Libertatea.ro a consultat motivarea Judecătoriei Sectorului 1 pentru a vedea care sunt argumentele instanței cu privire la repingerea cererii de arestare preventivă a lui Dan Ilie Morega.
Parchetul a invocat în solicitarea sa că arestul la domiciliu nu prezintă suficiente garanții că Dan Ilie Morega nu se va urca a șaptea oară la volan, de vreme ce fostul deputat a încălcat legea de șase ori după suspendarea permisului. „Analizând situaţia inculpatului şi luând în considerare lipsa antecedentelor acestuia, a fost luată iniţial cea mai blândă măsură preventivă, cea a controlului judiciar, deşi fapta săvârşită pusese în pericol circulaţia şi deşi inculpatul nu săvârşise prima faptă de acest gen. Având în vedere că luarea acestei măsuri nu a fost suficientă – inculpatul susţinând în continuare că este perfect apt să conducă şi, cel mai grav, punând în practică aceste susţineri – devine cert că nu sunt suficiente obligaţiile din această măsură.
Cum nici măsura arestului la domiciliu nu l-ar împiedica pe inculpat să se urce din nou volan, în condiţiile în care nu există niciun element de constrângere (…) pentru toate motivele expuse, în baza temeiurilor de drept antemenţionate, solicită admiterea propunerii parchetului”, a arătat procurorul de ședință.
Judecătoria Sectorului 1 a reținut că nu se impune arestarea preventivă a lui Dan Ilie Morega, deoarece avea discernământul diminuat în momentul comiterii faptelor:
- „Este adevărat că lăsarea în libertate a inculpatului reprezintă un pericol pentru ordinea publică, având în vedere că din documentele medicale reiese că acesta nu mai este apt să conducă vehicule pe drumurile publice, iar acesta a fost depistat conducând pe drumurile publice de șase ori din momentul în care i s-a comunicat dispoziția de retragere a permisului de conducere.
- Mai mult, se observă că în prezenta cauză s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar față de inculpat, măsură care s-a dovedit a fi ineficientă, având în vedere că există suspiciunea rezonabilă că acesta a condus, din nou, un autoturism pe drumurile publice, cauzând un accident din care au rezultat pagube materiale, ulterior luării acestei măsuri.
- Totuși, judecătorul nu poate ignora situația personală a inculpatului care, cu toate că are studii superioare și este profesor universitar, are o vârstă înaintată, respectiv 78 de ani, și, potrivit expertizei medico-legale nr. 372/28.02.2024 efectuate de SML Gorj, prezintă diagnosticul de tulburare organică a dispoziției afective, iar discernământul a fost diminuat în momentul comiterii faptelor, recomandându-se urmarea tratamentului medical și evaluarea periodică.
- În aceste împrejurări, judecătorul apreciază că, deși nu sunt în măsură să conducă la exonerarea inculpatului de răspundere penală, afecțiunile de care suferă au relevanță în privința reprezentării consecințelor comportamentului său, capacitatea acestuia de a conștientiza acțiunile sale fiind diminuată.
- Astfel, judecătorul nu identifică motivele pentru care, în concret, la acest moment procesual, s-ar justifica luarea celei mai aspre măsuri preventive și introducerea inculpatului în mediul carceral.
- Lipsa unor condamnări anterioare, vârsta înaintată, starea de sănătate, precum și faptul că, în prezent, urmează tratament sub supravegherea medicilor pentru afecțiunile cu care a fost diagnosticat reprezintă aspecte favorabile inculpatului, care, puse în balanță cu gravitatea faptelor de care este acuzat, fac ca măsura arestării preventive să fie excesivă la acest moment.
- Judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că inculpatul, plasat în arest la domiciliu, are ocazia de a demonstra că a înțeles consecințele nerespectării legii, iar urmările foarte drastice ale unei eventuale ignorări a clemenței acordate cu această ocazie și ale nerespectării arestului la domiciliu reprezintă o garanție că inculpatul nu se va implica în săvârșirea de noi infracțiuni și va respecta toate restricțiile impuse”, se arată în motivarea Judecătoriei Sectorului 1.
Pe data de 1 aprilie 2024, Tribunalul București a confirmat soluția Judecătoriei Sectorului 1 și a dispus ca Dan Ilie Morega să stea în arest la domiciliu.
În plus, acesta trebuie să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, să se supună măsurilor de control, îngrijire sau tratament medical în scopul tratării afecţiunilor cu care a fost diagnosticat și să nu conducă vehicule pe drumurile publice.
De câte ori a încălcat legea Morega fără să i se întâmple mai nimic
Pe data de 22 decembrie 2023, Dan Ilie Morega a fost diagnosticat cu „tulburare afectivă bipolară, episoade maniacal severe” la cererea familiei.
Pe data de 6 februarie 2024, fostului deputat i-a fost retras permisul de conducere, din dispoziția șefului Serviciului Rutier Gorj.
- Morega a fost prins prima dată pe 12 februarie, apoi pe 17 februarie, conducând în Mehedinți.
- Pe data de 22 februarie 2024, Dan Ilie Morega a fost prins a treia oară fără permis, în timp ce conducea o mașină cu girofar pe contrasens și dădea flash-uri șoferilor.
- Pe data de 26 februarie 2024, fostul deputat a fost depistat de polițiști a patra oară la volan, pe strada Victoriei din Târgu Jiu.
- Pe data de 10 martie 2023, Dan Ilie Morega a fost prins de polițiști în București, în timp ce conducea pe Bulevardul Kiseleff. La data respectivă, Morega a fost pus sub control judiciar.
- Pe data de 21.03.2024, în jurul orei 20:10, fostul deputat a fost prins a șasea oară, imediat după ce a fost implicat într-un accident rutier pe o stradă din Târgu Jiu.
Al șaptelea dosar al lui Dan Ilie Morega a fost deschis pe numele lui Dan Ilie Morega pe data de 22 martie 2024, după ce acesta a agresat o jurnalistă.
În 2011, Dan Ilie Morega a fost condamnat la 3 ani cu suspendare pentru folosirea influenței pentru obținerea de foloase necuvenite.
Judecătorii au confiscat atunci 50.000 de euro de la Morega, bani pe care acesta îi luase cu titlu de „sponzorizări” pentru campania electorală. În decursul carierei lui, Dan Ilie Morega a trecut prin aproape tot spectrul politic: PDSR, PRM, UNPR și PNL.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Pisicuta10 • 12.04.2024, 15:31
Este si o carte ,,Aceşti nebuni care ne guvernează" scrisă de Pascal de Sutter
K476 • 09.04.2024, 19:45
Cu discernamnt diminuat a produs niste pagube si a încălcat legea. Este un pericol public. Nu trebuie sa fie liber in societate, sa sufere altii din cauza recidivelor lui.
OprescuFlorin • 09.04.2024, 19:43
Corupție la nivel înalt,..Dănuț Lupu nu a fost parlamentar și a trecut la răcoare,nea ăsta nu se poate,ca la noi la nimeni