„Războiul civil a izbucnit în Lod”. Așa a descris primarul orașului, Yair Tevivo, situația din teren, după izbucnirea violențelor în orașul locuit de arabi și evrei.
Protestele organizate de arabii israelieni în localitatea aflată la 15 kilometri sud-est de Tel Aviv s-au transformat marți seară în adevărate revolte.
Demonstranții s-au ciocnit cu poliția și au incendiat mașini și clădiri, la o zi după moartea unui om care ar fi fost împușcat mortal de rezidenți evrei.
„Controlul a fost pierdut în totalitate. Sinagogile sunt incendiate. Sute de mașini au luat foc. Situația este incendiară”, a declarat Revivo pentru Channel 12.
Violențe au izbucnit și în alte orașe cu populație arabă semnificativă – Ramle, Acra, Jaffa, Jisr al-Zarqa și Umm al-Fahm. Poliția a arestat 270 de persoane.
The mayor of the Israeli city of Lod, a mixed Arab/Jewish city southeast of Tel Aviv, just said on live TV “We have completely lost control of the city, and the streets are witnessing a civil war between Arabs and Jews."
pic.twitter.com/GeFd1eH4yb
— Greg Price (@greg_price11) May 11, 2021
„Vederea pogromului din Lod și tulburările din țară provocate de o gloată arabă incitată și însetată de sânge, care a rănit oameni și a deteriorat proprietăți, chiar atacând locuri sfinte evreiești este de neiertat”, a declarat președintele Reuven Rivlin, miercuri.
„Tăcerea liderilor arabi cu privire la aceste tulburări este rușinoasă, oferind susținere teroriștilor și revoltelor și încurajând ruptura societății în care trăim și în care vom continua să trăim odată ce toate aceste evenimente vor fi trecut”, a adăugat președintele.
Un număr de politicieni israelieni de origine arabă au cerut totuși încetarea revoltelor.
„Protestele din societatea arabă se îndreaptă într-o direcție periculoasă, pe măsură ce protestele populare au escaladat în violențe”, a declarat liderul partidului Raam, Mansour Abbas, citat miercuri de publicația Haaretz.
„Cer tuturor să fie responsabili și să respecte legea”, a spus acesta.
Tulburările au urmat tensiunilor din Ierusalim, unde palestinienii și poliția israeliană s-au ciocnit în locurile sfinte ale orașului, incidente care au dus la escaladarea conflictului și la tirurile de rachete pe de o parte, și raidurile aeriene pe de altă parte, soldate până acum cu mai bine de 50 de morți.
Ce s-a întâmplat în Lod
În ultimele zile, israelienii de origine arabă au organizat proteste în semn de susținere pentru palestinienii din Ierusalim și Gaza.
În timpul protestelor de luni din Lod – unde o treime dintre locuitori sunt arabi – un rezident arab de 30 de ani, Musa Hassuna, a fost împușcat mortal, iar o altă persoană, rănită.
Haaretz a citat un rezident evreu care a spus că „o mulțime de arabi a încercat să pătrundă în cartierul nostru” și că vecinii au fost forțați să tragă în aer, deoarece se simțeau în pericol.
Tatăl lui Hassuna a declarat că fiul său nu a mers la protest și că trecea pur și simplu prin zonă, când a fost împușcat. Poliția a arestat trei suspecți, care spun că au acționat în autoapărare.
Sute de oameni au participat la funeraliile lui Hassuna, marți. Ciocnirile cu poliția au izbucnit la scurt timp după, presa israeliană anunțând că doi ofițeri au fost răniți și o mașină de poliție incendiată.
După căderea serii, violențele au escaladat, iar sinagogile și magazinele au fost atacate. Agenția Reuters a relatat că o mașină condusă de un arab a fost atacată de evrei, cu pietre.
Un clip care a circulat pe rețelele sociale părea că surprinde un protestatar trăgând spre polițiști cu o armă automată. Ofițerii au răspuns și ei cu muniție de război.
Situation getting out of hand in Lod. An Arab citizen shoots at Israeli police with an automatic weapon. #Israel pic.twitter.com/nxPfcAh14V
— Joe Truzman (@Jtruzmah) May 11, 2021
„Asta a fost prima dată când am văzut localnici trăgând cu arme reale, iar răspunsul unităților noastre a fost să folosească de asemenea muniție reală”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției, Mickey Rosenfeld.
Potrivit Haaretz, 12 oameni au fost răniți, unul dintre ei în stare gravă.
Separat, un bărbat de 52 de ani și fiica sa de 16 ani au fost uciși de o rachetă trasă din Gaza, care le-a lovit mașina, în Lod, după ce a evitat scutul Iron Dome. Cei doi erau arabi israelieni.
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat stare de urgență în oraș, acordând astfel poliției puteri sporite. Este pentru prima dată din 1966 când guvernul a luat astfel de măsuri împotriva comunității arabe.
„Este anarhie și nu o putem accepta”, a declarat Netanyahu, care a vizitat orașul miercuri.
Cine sunt arabii israelieni?
În jur de 21% din populația Israelului este formată de cetățeni de origine arabă, adică 1,96 milioane de oameni, potrivit datelor oficiale.
În timpul care a dus la crearea statului Israel în 1948, sute de mii de arabi au fost forțați să își părăsească casele. Cei care au rămas pe teritoriile ce au devenit parte a statului Israel, și descendenții lor, au primit cetățenie.
În jur de 80% dintre arabii israelieni sunt musulmani, restul identificându-se drept creștini sau druzi.
Cei mai mulți se indentifică puternic cu palestinienii din Gaza și Cisiordania, mulți dintre ei spunând că sunt „cetățeni palestinieni ai Israelului”.
Guvernul israelian spune că cetățenii arabi au un statut social și drepturi politice egale, deși sunt scutiți de serviciul militar obligatoriu.
Dar arabii israelieni spun că sunt tratați ca cetățeni de rangul doi, care se confruntă cu discriminare socială, instituțională și legală.
Autoritățile din Lod au construit un zid de trei metri într-o parte a orașului în 2010, prin care au separat comunitățile evreiești de cele arabe.
Oficialii au spus că scopul zidului a fost acela de a reduce criminalitatea, dar arabii au acuzat o tentativă de segregare forțată.