• Aproximativ 5% dintre bolnavii de Coronavirus ajung să aibă nevoie de ventilatoare care să le susțină respirația.
  • Fără ele, nu supraviețuiesc.
  • România face eforturi disperate ca să procure ventilatoare.

Stefan Dräger, managerul celei mai mari companii producătoare de ventilatoare din lume, Drägerwerk, spune că toată compania lucrează la turație maximă și că în acest moment sunt în situația de a nu mai putea onora alte comenzi. Așa cum, spune el, a fost ultima cerere, venită din România, pentru un singur ventilator.

Într-un interviu pentru Der Spiegel, el arată că întreprinderea sa nu poate face față cererilor venite din toată lumea. 

Managerul este sunat în fiecare zi de șefi de stat, în încercarea disperată de a obține prioritate la plasarea comenzii.

Nu se întâmplă asta nici măcar pentru Germania, a dat asigurări managerul neamț.

 „Suntem conștienți de responsabilitatea pe care o avem”, explică Stefan Dräger.

Compania-lider mondial pe piața de ventilatoare atât de necesare spitalelor în aceste zile a primit un contract pentru 10 mii de ventilatoare de la guvernul german. 

1.300 de paturi ATI cu ventilatoare are România, față de 28.000 de paturi ATI câte are Germania. Noi mai avem încă 1.300 de ventilatoare în alte spitale, dar care trebuie relocate. Iar Germania își mai face încă 10.000 de paturi ATI.

„În contract este detaliat planul de livrare care se întinde pe durata întregului an. Primele aparate sunt acum terminate. După veștile care au venit din Wuhan, urmările erau previzibile. Eram familiari cu situația de la criza SARS. Dar contractul cu guvernul german este doar o parte din cereri. O parte mai mare de comenzi este de la clienți din afara țării”, a explicat managerul pentru publicația germană.

Austria va primi 50 de ventilatoare din comanda de 1.000

Austria le-a dat o comandă de 1.000 de ventilatoare, dar pot să le livreze doar 50. Managerul este sunat în această perioadă de toți șefii de stat ai lumii care îi cer ventilatoare.

Cineva din România le-a cerut un singur ventilator ca să-l doneze. Au refuzat

Au primit o comandă și din România. „Doar ce am primit un telefon de la un grup care voia să doneze un singur ventilator României. Vor primi un răspuns, bineînțeles. Unul de care nu vor fi foarte fericiți. Din păcate”, a mai spus Stefan Dräger.

Compania germană de ventilatoare și-a dublat volumul de producție în luna februarie și lucrează la a-l crește de patru ori în următoarea perioadă. Pentru asta au 500 de joburi scoase la angajare.

Provocarea va fi mai mare pentru Anglia decât pentru Spania. Și situația în SUA este alarmantă.

Stefan Dräger:

Primele comenzi ale companiei au venit din China unde era vârful epidemiei și au livrat spitalelor de acolo 400 de ventilatoare pe săptămână. În aceste ultime săptămâni numărul comenzilor a explodat și trebuie să facă o alegere grea. „Luăm în considerare factorul uman”, a mai spus managerul.

Și până compania germană și alte firme care au hotărât să se reorienteze către producția de ventilatoare să producă numărul necesar de astfel de aparate, managerul Stefan Dräger sugerează să fie folosite resursele deja existente la alte secții.

„În Europa, numărul paturile de terapie intensivă pe număr de locuitor este distribuit foarte inegal. În Italia, este de trei ori mai mic decât aici, în Germania. În Anglia, de cinci ori mai mic. Provocarea va fi mai mare pentru Anglia decât pentru Spania. Și situația în SUA este alarmantă. Și sistemul de raportare a cazurilor este slab dezvoltat acolo”, spune managerul german.

Doar ce a primit o cerere de 100 de mii de ventilatoare de la SUA. Iar acest număr este mai mare decât capacitatea totală a fabricilor sale.

Componentele pentru industria ventilatoarelor, cumpărate de spitale ca hârtia igienică de consumatorul de rând.

În cazul industriei ventilatoarelor este același fenomen ca la frenezia cumpărării de hârtie igienică din supermarketuri. 

„Când vine vorba de componente, am observat un fenoment similar ca la hârtia igienică. Se fac cumpărături de panică, dar de data asta de către spitale. Și asta e în detrimentul tuturor. Componentele vin din toată lumea, inclusive Turcia. Sper ca lanțul livrărilor să rămână intact în ciuda încercărilor de protectionism. Dacă cineva decide să rupă lanțul livrărilor, nu vor mai exista ventilatoare pentru nimeni”, a mai spus managerul companiei nemțești.

Speculații au contribuit la panică

Cerere de ventilatoare este în acest momentul de zece ori mai mare decât pot produce. La fel și la producția de măști. În acest moment, în fabricile de măști ale companiei germane, mașinile merg zi și noapte, toată săptămâna.

Stefan Dräger explică și de unde a pornit criza globală a măștilor: „Când a început criza, speculanții au intrat în scenă. Au cumpărat containere întregi și acum le vânt la prețuri exorbitante”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News