- Doctrina maritimă este un document programatic, în baza căruia Marina Rusă își realizează o strategie, pusă ulterior în aplicare prin diferite tactici.
- Noua doctrină navală prezintă Statele Unite ca fiind principalul rival al Rusiei şi stabilește ambiţiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica şi Marea Neagră
„Domeniul prioritar al dezvoltării industriei construcțiilor navale din Rusia este menținerea poziției de lider global în construcția și operarea spărgătoarelor de gheață cu propulsie nucleară”, se arată în document.
Rusia vrea să ajungă la 8 spărgătoare cu propulsie nucleară
Ministrul adjunct al industriei și comerțului rus, Viktor Ievtuhov, declarase anterior că planul de dezvoltare a infrastructurii Rutei Mării Nordului prevede construirea a 37 de nave: opt spărgătoare de gheață, 16 bărci de salvare și 13 nave de inspecție hidrografică.
Două dintre spărgătoarele de gheață, Arktika, supranumit „Monstrul lui Putin”, și Siberia, parte ale Proiectului 22220, au fost deja construite în șantierul naval din Sankt Petersburg și sunt operate de-a lungul Rutei Mării Nordului.
Un alt spărgător de gheață nuclear, Ural, este de așteptat să fie lansat la apă în luna noiembrie.
„Monstrul nuclear” al lui Putin
Arktika, lider de serie al noii clase de spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară de mare putere, cu o lungime de 173 de metri și o lățime de 34 de metri, este cel mai mare și mai puternic spărgător de gheață la ora actuală, furnizând o putere de 60 MW.
Cele două reactoare RITM-200 au o putere termică de 175 MW fiecare.
Constructorii ruși susțin ca Arktika poate traversa un strat de gheață cu o grosime de 2,8 metri, a notat RFI.
Arktika a împrumutat numele de la fostul spărgător de gheață rusesc ce a navigat din 1975 până în 2008. În 17 augut 1977, a devenit prima navă de suprafață care a atins Polul Nord.
Controlul navigației în zona arctică este una din prioritățile majore ale președintelui Vladimir Putin. Rusia vizează să profite de încălzirea globală și de topirea ghețurilor, care ar deschide noi rute comerciale în nordul extrem al planetei.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: Profimedia