Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a dat undă verde, marți seară, pentru folosirea variantei pediatrice a vaccinului anti-COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani. Decizia instituției înseamnă că 28 de milioane de copii americani devin eligibili pentru a primi serul împotriva COVID. 

Micuții cu vârste între 5 și 11 ani vor primi doar 10 micrograme de ser, adică o treime din cele 30 de micrograme din doza administrată adulților și adolescenților, relatează The Atlantic.

Între timp, documentația depusă de compania farmaceutică pentru a autoriza folosirea serului și pentru copiii mai mici de 5 ani arată că aceștia din urmă vor primi doar 3 micrograme de ARN, de 10 ori mai puțin față de o doză normală de Pfizer.

La prima vedere, această decizie nu pare să aibă prea mult sens, susțin autorii articolului. Până la urmă, sunt o grămadă de diferențe între corpul unui copil de 5 ani și al unuia de 11 ani. Și, cu siguranță, împlinirea vârstei de 12 ani nu aduce nicio schimbare fizică majoră.

Nu te trezești, peste noapte, cu un sistem imunitar complet diferit.

Kathryn Edwards, medic pediatru specializat în vaccinologie la Centrul Medical al Universității Vanderbilt:

Dar chiar și așa, o diferență de doar o zi poate înseamna administrarea unei doze triple din serul dezvoltat de Pfizer BioNTech.

Un ser cât mai prietenos cu cei mici

Matematica dozelor pare și mai de nepătruns dacă luăm în considerare faptul că vaccinurile dezvoltate de Moderna dozează adulților și adolescenților 100 de micrograme de ARN, dar are de gând să administreze doar 50 de micrograme la grupa de vârstă 5-11 ani și 25 de micrograme pentru micuții sub 5 ani. 

Însă există o logică în spatele dezvoltării dozelor pediatrice. Copiii nu sunt doar niște adulți în miniatură. Scopul cercetătorilor nu este de a dezvolta un vaccin pe dimensiunea copiilor, ci mai degrabă un ser care să fie prietenos cu sistemul lor imunitar, notează publicația.

Dozajul unui vaccin pediatric nu se calculează în același mod ca dozajul medicamentelor. Pentru a funcționa, cele mai multe medicamente trebuie să ajungă la o anumită concentrație în sânge și, prin urmare, trebuie adaptate la proporțiile copiilor. Practic, trebuie să existe suficient medicament pentru a obține efectul terapeutic, dar nu atât de mult încât să provoace toxicitate.

Același principiu se aplică și vaccinurilor, dar matematica funcționează altfel când e vorba de adaptarea serurilor dezvoltate pentru adulți. Cercetătorii nu se concentrează pe greutate, ci mai degrabă pe capacitatea și viteza cu care un organism pornește rotițele sistemului imunitar.

Copiii sunt dotați cu sisteme imunitare care răspund mai rapid la prezența unui patogen străin. Datele colectate de Pfizer arată că adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani produc mai mulți anticorpi decât adulții complet vaccinați. Maturitatea înseamnă o slăbire a scutului imunitar natural, care devine din ce în ce mai „uituc”. Acest fenomen e demonstrat de vaccinul HPV, care oferă o protecție importantă când este administrat adolescenților, dar una mult mai slabă în cazul femeilor adulte.

Astfel, e mult mai sigur și practic ca cei mici să primească doze reduse ale vaccinurilor administrate adulților. Această strategie e deja folosită în vaccinarea pediatrică antigripală ori împotriva hepatitei A și B.

Niciun caz de miocardită în studiile clinice pentru copiii de 5-11 ani

De asemenea, dozarea conservatoare e o metodă bună de a minimiza posibilele efecte adverse, care apar mai adesea atunci când sistemul imunitar este provocat, explică Archana Chatterjee, medic pediatru infecționist la Universitatea Rosalind Franklin.

Pfizer a testat dozarea conservatoare în primele faze ale studiului clinic, care a inclus copii cu vârste între 6 luni și 11 ani. Ei au primit inițial patru doze diferite: 3 micrograme, 10 micrograme, 20 micrograme și 30 micrograme. După ce au monitorizat efectele adverse și răspunsurile imunitare, cercetătorii companiei farmaceutice au decis să continue doar cu cele mai mici doze, adică 10 micrograme pentru grupa de vârstă 5-11 ani și 3 micrograme pentru copiii mai mici de 5 ani.

Potrivit studiilor clinice, serul cu 10 micrograme de ARN a generat o cantitate de anticorpi în sânge comparabilă cu cea a adolescenților și tinerilor vaccinați cu schema completă de la Pfizer/BioNTech.

Documentația depusă pentru a obține autorizație de la FDA arată că vaccinul pediatric are o eficiență de 90,7% în prevenirea formelor simptomatice de COVID-19.

Între timp, efectele adverse sunt aceleași cu cele monitorizate de cercetători în grupa de vârstă 12-18 ani: durere în zona inoculării, oboseală, migrene. 

„Cu o doză de 10 micrograme credem că am optimizat răspunsul imunitar și am minimizat reacțiile”, le-a spus săptămâna trecută celor de la FDA vicepreședintele departamentului responsabil de studiile clinice ale vaccinului Pfizer.

Administrarea unei doze mai mici în studiile clinice a eliminat un efect advers rar, dar periculos. Cercetătorii nu au observat niciun caz de miocardită și pericardită în timpul studiilor clinice în categoria de vârstă 5-11 ani. 

Asta fie pentru că numărul copiilor incluși în studiu a fost prea mic, fie pentru că reducerea dozei a dus și la diminuarea efectelor adverse grave.

Mai există și teoria unei legături între creșterea nivelului de testosteron și miocardita apărută în urma vaccinării. Prin urmare, copiii care nu au ajuns la pubertate sunt mai puțini vulnerabili în ceea ce privește dezvoltarea acestui efect advers rar și grav.

Însă nimeni nu poate spune că există granițe științifice solide între grupele de vârste selectate de Pfizer.

„Am ales aceste grupe de vârste pe baza experienței noastre vaste în ceea ce privește dezvoltarea de vaccinuri pentru populația pediatrică și în urma consultării cu FDA”, se arată într-un răspuns primit de The Atlantic de la Pfizer.

În schimb, Moderna a precizat că pubertatea a jucat un rol important în trasarea grupelor de vârstă. Hormonii pot influența ușor funcția imunitară a organismului. De asemenea, există și argumente logistice, copiii tind să intre în colective mai mari în jurul vârstei de 5-6 ani. Din acest motiv aceasta este și vârsta la care se administrează boostere pentru unele vaccinuri din copilărie.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News