De săptămâna viitoare va începe în forță o campanie de de lansare a mii de sateliți care să ofere internet de mare viteză în toate colțurile lumii. O parte dintre aceștia au fost deja amplasați de compania americană SpaceX, iar astronomii se plâng că afectează imaginile cerului pe care le obțin în timpul nopții. Sateliții par ca niște fâșii albe de lumină care sunt mai strălucitoare uneori decât stelele.
Astfel, acuratețea imaginilor obținute de telescoapele optice este redusă și apar interferențe și în cazul observațiilor radioastronomice. ”Cerul nopții este al tuturor și ce se întâmplă acum este o tragedie pentru toți”, a spus Dave Clements, astrofiziacian la Imperial College din Londra.
de sateliți orbitează în momenul de față în jurul Pământului
De săptămâna viitoare, SpaceX va trimite loturi de câte 60 de sateliți la fiecare câteva săptămâni. Asta înseamnă că la finalul lui 2020 vor fi lansați 1.500, iar la mjlocul viitorul deceniu vor fi 12.000. Compania britanică OneWeb are în plan trimiterea a 650 de sateliți, dar numărul ar putea fi crescut la 2.000, dacă va fi o cerere mare. Și compania Amazon vrea să trimită în spațiu 3.200 de astfel de vehicule.
Acești sateliți sunt de mărimea unei mese, dar panourile lor reflectă o parte considerabilă a luminii Soarelui, asta însemnând că îi putem vedea în imaginile luate cu telescopul. Ei utilizează și unde radio, iar asta înseamnă că pot interfera cu semnalele utilizate de astronomi.
Dhara Patel, astronom la Royal Observatory Greenwich:
Astronomii avertizează că sateliții se pun în calea observării dezinteresate a Universului, dar nu doar atât. În eventualitatea în care un asteroid ar intra pe un curs de coliziune cu Pământul, există posibilitatea ca astronomii să nu-l observe la timp pentru ca omenirea să-l poată distruge înainte de a intra în atmosfera terestră.
Profesorul Martin Barstow de la Universitatea din Leicester crede însă că unele probleme pot fi rezolvate precum deosebirea sateliților de alte corpuri cerești pe baza poziției acestor obiecte, însă procesul este destul de laborios. Mai dificilă este soluționare problemei radioastronomiei. Chiar dacă sateliții folosesc alt tip de unde radio decât cele pe care le caută cercetătorii, pot exista interferențe.
SpaceX caută acum soluții pentru a reduce impacul obiectelor lansate pe orbită prin intermediului programului Starlink. Pentru următoare lansare testează un înveliș special care să facă sateliții mai puțin strălucitori. One Web a anunțat că va pune sateliții pe o orbită înaltă, de 1.200 de kilometri, astfel încât să nu interfereze cu observațiile astronomilor.
Cele două companii au dat asigurări că nu se va pune problema unei alegeri între conectivitatea la internet și astronomie.
Foto: EPA
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!