Potrivit autorilor cercetării, publicată la finalul lunii iulie, varianta Lambda riscă să devină cea mai periculoasă tulpină a coronavirusului.
Trei mutații au intrat în atenția specialiștilor, clasificate științific drept: T76I, L452Q și RSYLTPGD246-253N. Dacă primele două determină un grad foarte ridicat de contagiozitate, ultima e rezistentă în fața anticorpilor apăruți în urma trecerii prin boală sau a vaccinării, ceea ce, potrivit experților, a dus la răspândirea masivă a variantei Lambda în America de Sud.
Această tulpină a fost identificată până acum în 29 de țări din întreaga lume. În Statele Unite ale Americii au fost depistate cel puțin 1.000 de cazuri de infectare, iar în Chile, unde peste 65% din populație este vaccinată anti-COVID, a fost observată o creștere a numărului de infectări, pusă tocmai pe seama acestei variante, care ocolește protecția oferită de vaccin.
În aceste condiții, cercetătorii susțin că Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să declare Lambda „o variantă care determină îngrijorare” și să nu rămână la stadiul de „variantă de interes”, ca acum.
Autorii studiului notează că Lambda prezintă două caracteristici care o fac să fie foarte periculoasă: creșterea infecțiozității virale și ocolirea răspunsului imun oferit prin vaccinare.
Varianta Lambda reprezintă o potențială amenințare pentru societatea umană.
Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo:
La rândul său, dr. Pablo Tsukayama, microbiolog molecular la Universitatea Cayetano Heredia din Lima, spune că analizele făcute până în luna martie a acestui an au arătat că varianta Lambda era responsabilă pentru 50% dintre cazurile de infectare din capitala statului Peru.
„O lună mai târziu, după ce am reluat cercetările, varianta Lambda era prezentă în circa 80% din cazurile de COVID-19 la nivelul țării sud-americane”, spune Tsukayama, precizând că este vorba despre „un salt uriaș” produs în doar câteva săptămâni la o populație de peste 30 de milioane de locuitori, ceea ce „reprezintă un indicator timpuriu al unei variante extrem de transmisibile a SARS-CoV-2”.
Pe de altă parte, dr. Wesley Long, director medical al departamentului de biologie la Houston Methodist, susține că această variantă nu pare a fi la fel de contagioasă precum Delta, tulpina descoperită inițial în India și devenită dominantă în Europa.
„Știu că există un mare interes pentru varianta Lambda, însă cred că oamenii chiar trebuie să se concentreze asupra variantei Delta”, a declarat Long pentru USA Today.
Ce variante ale coronavirusului sunt în atenția cercetătorilor
Variantele coronavirusului au fost împărțite de cercetători în „cele care determină îngrijorare” și „cele de interes”.
În prima categorie au fost incluse variantele Alpha (britanică), Beta (sud-africană), Gamma (braziliană) și Delta (indiană).
Variante de interes, care sunt în atenția specialiștilor, pentru că prezintă potențiale riscuri, sunt Eta, Kappa, Lambda și Iota.
În fața tuturor acestora, specialiștii subliniază că protecția cea mai eficientă rămâne vaccinarea.
Foto: EPA