Eurohold, grupul bulgar care deține Euroins, încearcă să răscumpăre de la creditori, pe care-i alege după criterii nefăcute publice, datorii către propria sa firmă. Libertatea a confirmat cazul unor firme de avocatură care și-au vândut deja creanțele.
Eurohold nu a răspuns întrebărilor Libertatea, dar ziarul a obținut o nouă confirmare, față de cele de ieri. Una dintre avocatele înscrise pe lista creditorilor ne-a declarat: „Știu că figurez pe lista creditorilor, dar nu mai am creanța la Euroins”. Întrebată dacă a vândut-o către o companie din grupul Eurohold, aceasta a confirmat.
Aceste persoane sau entități sunt dintre cele 51 care au înaintat cereri ce au condus la deschiderea dosarului de faliment al Euroins, care va avea termen vineri, 26 mai, la Tribunalul București.
Avocat pe lista creditorilor: „Strâng creanțe pentru a putea impune lichidatorul judiciar”
Nu toți creditorii Euroins care apar în procesul de faliment au primit propuneri de răscumpărare. „Nu am primit nicio ofertă. Probabil e și în funcție de natura creanței: onorarii, accidente… La mine suma e mică, aproximativ 30.000 de lei”, ne-a declarat un avocat, care a dorit, și el, să-și păstreze anonimatul.
Un alt avocat cu care a discutat Libertatea avea de recuperat o sumă mult mai mare – aproximativ 1,6 milioane de lei, însă nici el nu a primit o ofertă. „Dar vă pot spune ce încearcă să facă: strâng creanțe pentru a putea impune lichidatorul judiciar. Dacă Eurohold, direct sau prin intermediari, devine majoritar în rândul creditorilor din acest dosar poate influența alegerea lichidatorului judiciar”, a declarat, sub protecția anonimatului, avocatul cu o largă expertiză în zona asigurărilor.
Potrivit legii care reglementează insolvența (85/2014), judecătorul desemnează lichidatorului judiciar la propunerea creditorului. În cazul în care sunt mai mulți creditori, instanța alege pe unul dintre cei propuși. În cazul în care există un creditor care deține mai mult de 50% din valoarea creanțelor, acesta va propune lichidatorul.
Specialist în insolvență: „Este o practică de a încerca să influențezi desemnarea administratorului judiciar”
Un avocat specializat în insolvență spune însă că lichidatorul trebuie să reprezinte interesele creditorilor, nu pe cele ale acționarilor.
„Orice acționar, fie că e SRL, fie că e societate pe acțiuni sau persoană fizică, vrea să controleze insolvența sau falimentul. Și dumneavoastră ați dori. Așa că este o practică de a încerca să influențezi desemnarea administratorului judiciar sau a lichidatorului. Nu spun că este foarte legală. Problema e că acesta trebuie să protejeze creditorii. Or, debitoarea, dacă a dat cu oiștea-n gard și a creat pasive (datorii – n.r.), nu poate să fie administrată în conivență cu acționarii”, spune acesta.
„Falimentul sau insolvența au în general două cauze: ori e prostie, ori e hoție. De aceea primele măsuri care trebuie luate sunt decapitarea (demiterea – n.r.) conducerii și administrarea într-un mod care să protejeze creditorii, nu acționarii”, punctează avocatul.
Lichidatorul va încerca să recupereze banii mutați în Bulgaria
Reamintim că Libertatea a arătat cum a mutat Euroins în luna februarie active în valoare de 1,58 miliarde de lei în Bulgaria, la grupul-mamă Eurohold, printr-o reasigurare cu o entitate din grup, numită EIG Re.
Lichidatorul ales va trebui să facă toate diligențele pentru a recupera sumele înstrăinate, acestea urmând să se împartă ulterior între creditori.
„Un lichidator controlat de acționari fie poate să ascundă anumite urme, fie să continue o administrare frauduloasă. Și la final se prescriu faptele…”, avertizează practicianul în insolvență.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis în data de 17 martie să ridice licența Euroins. ASF a descoperit lipsa unui capital de solvabilitate de 2,19 miliarde de lei.
Euroins a fost liderul pieței de asigurări RCA, având 2,5 milioane de clienți. Anterior, și alte companii lidere de piață în domeniul RCA au dat faliment: Astra Asigurări, Carpatica Asig și City Insurance.
Foto: Agerpres
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro