Joe Biden și-a început președinția cu o popularitate moderată: un sondaj al Universității Quinnipiac arăta că liderul de la Casa Albă avea de partea lui 53% dintre americani, iar 36% îl contestau. Cifrele de astăzi sunt imaginea în oglindă. Doar 42% dintre americani aprobă acțiunile președintelui, în timp ce 55% sunt nemulțumiți de activitatea sa, potrivit ultimului sondaj de încredere realizat de Gallup în perioada 1-16 noiembrie.

Majoritatea americanilor dezaprobă gestionarea de către Joe Biden a cinci probleme-cheie: imigrația, economia, afacerile externe, criminalitatea și asistența medicală. 

Așa cum ratingul general al lui Joe Biden s-a prăbușit în ultimele luni, la fel s-au înrăutățit și notele primite de liderul american la trei capitole importante: răspunsul la criza generată de COVID-19, economia și afacerile externe. 

În februarie, la scurt timp după învestirea lui Biden, cei mai mulți americani erau mulțumiți de cum sunt gestionate cele trei aspecte. Cu toate acestea, până în noiembrie, pe fondul creșterii numărului de infectări cu varianta Delta, aprobarea acțiunilor președintelui a scăzut cu 18 puncte procentuale, până la 49%, în timp ce evaluările la capitolele economie și afaceri externe au scăzut cu 16, respectiv 18 puncte procentuale, până la 38%, potrivit unei analize Gallup.

  • Președintele Joe Biden (79 de ani) intenționează să candideze pentru al doilea mandat, a anunțat, în cursul acestei săptămâni, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, Jen Psaki, citată de Reuters.

Retragerea trupelor din Afganistan

Încrederea americanilor în liderul lor a început să scadă după decizia administrației Biden de a retrage trupele din Afganistan. Atunci, mulți analiști anticipau că, deși hotărârea ar putea fi o catastrofă tactică sau morală, nu va fi una politică – sau cel puțin nu una de durată. 

„Evenimentele mari, care atrag o acoperire extinsă în mass-media, pot șifona pentru o vreme imaginea președintelui, dar aceasta părea puțin probabil să persiste. Se pare că n-a fost așa. Procentele nu și-au mai revenit, ba chiar au continuat să scadă. Probabil, retragerea trupelor și dezastrul care a urmat au pus sub semnul întrebării competența lui Biden”, scrie David A. Graham într-o analiză în The Atlantic

Gestionarea pandemiei de COVID-19

În timpul campaniei prezidențiale, Biden a promis că va lua decizii mai bune decât Trump în ceea ce privește criza sanitară. Recent, bilanțul național al deceselor cauzate de COVID-19 a depășit pragul de 750.000, iar numărul infectărilor este pe o pantă ascendentă. 

Cetățenii și-au pierdut răbdarea, restricțiile care persistă și închiderea școlilor i-au înfuriat. 

Creșterea prețurilor

Pandemia continuă să tulbure și economia, în special inflația. Problemele lanțurilor de aprovizionare, schimbările în cerere și efectele stimulentelor guvernamentale alimentează creșterea prețurilor în SUA, mai ales la gaz.

Credibilitatea lui Biden este pusă la îndoială pentru că el și consilierii săi au promis că orice inflație va fi trecătoare, dar realitatea i-a contrazis. 

Multe promisiuni, puține acțiuni

Într-un editorial semnat în Politico, Jack Shafer spune că dezamăgirea americanilor reflectată în sondaje este prețul pe care Joe Biden trebuie să-l plătească pentru că a promis o mulțime de programe sociale – de exemplu, colegiu comunitar gratuit, îngrijire stomatologică pentru seniori, programe dedicate familiilor –, dar până acum nu a livrat nimic.

Urmărește-ne pe Google News