Ca să putem răspunde la această întrebare, ar trebui să știm cum a funcționat relația noastră. Psihologii spun că există mai multe feluri de relații care pot duce la divorț. Cel puțin aceasta e concluzia unui studiu făcut de Gendolyn Seidman, profesoară de psihologie la Albright College.

  1. Relația în care unul rezistă și rezistă… până când numai rezistă. De exemplu soțul poate că a tolerat la început o soție indiferentă și cheltuitoare. De la un punct încolo nu a mai putut. Atunci îți dai seama că de la început era ceva în neregulă.
  2. Relația în care apar probleme pe parcurs. Poate că el s-a apucat de băut ori ea lipsește des de la o vreme de acasă. La început nu erau accidente, dar ele apar odată cu timpul.
  3. La început totul părea roz, părea că veți călători peste tot, veți avea copii frumoși și cuminți… Dar copiii sunt ca toți copiii și problemele de tot felul au ruinat relația. Recunoașteți personajul? Deziluzia.

Care să fie concluzia? Că doi oameni care pornesc la drum fără a fi foarte fericiți împreună, vor rămâne astfel, dar nu vor divorța neapărat. Însă, dacă nefericirea iese la iveală pe parcurs și apar noi probleme, satisfacția scade și cei doi vor divorța previzibil… Pe de altă parte, și cei care sunt relativ fericiți vor divorța, dacă percep un declin mare al satisfacției. Deci calitatea globală a relației și schimbarea pe parcurs a relației sunt cei doi factori care influențează decizia. „Eram fericiți împreună, ne potriveam. Sau așa spuneau prietenii. S-a întâmplat și cu noi ce se întâmplă cu toate cuplurile. El munceam enorm, eu eram acasă cu copiii. Când am aflat că are o aventură nici nu am fost suprinsă, eram de multă vreme departe unul de altul. Am ales să ne despărțim pentru că, după o vârstă, vrei doar să fii fericit, nu mai ții să îndeplinești așteptările cuiva. Familia, prietenii, toți au fost șocați, părea că suntem cuplul ideal. Dar asta e.“

Dar, ca să nu ajungeți la divorț, iată ce vă sfătuiesc psihologii:

  1. Fii atent la probleme înainte ca acestea să devină prea mari pentru a mai fi gestionate.
  2. Fii pregătit pentru scăderea satisfacției mariajului. Adică nu avea așteptări prea mari de la acesta. Sau în fine, așteptări nerealiste de fericire maximă și lipsă a oricăror probleme. Că știi bine că viața nu e așa.

Articol de Iuliana Alexa, redactor șef PSYCHOLOGIES România

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News