Dar chiar și cu livările și antrenamentele în desfășurare, vehiculele de luptă donate Ucrainei de statele membre ale NATO nu vor avea un impact imediat asupra războiului acesteia cu Rusia, avertizează experții.

Pregătire detaliată

Tancurile de luptă principale moderne sunt piese de armament complicate. Având un aspect formidabil și robust la exterior, o mare parte din eficiența lor pe câmpul de luptă se reduce la sistemele electronice și informatice sofisticate care stau la baza construcției lor. Aceste sisteme identifică țintele și îndreaptă tunul principal al tancului asupra lor.

Întreținerea tancurilor, repararea lor și aprovizionarea cu piesele necesare necesită o pregătire detaliată, de la echipajele din vehicule până la traseul logistic care le susține, la sute sau poate mii de kilometri de liniile de front din estul Ucrainei.

„Aș spune că abilitatea de a-i antrena pe soldații ucraineni pentru a opera orice fel de tancuri care li se dau este aproape mai importantă decât tipul de tanc pe care îl folosesc”, a declarat Nicholas Drummond, analist al industriei de apărare specializat în războiul terestru și fost ofițer al armatei britanice.

Provocări logistice

Pe lângă timpul necesar pentru instruirea luptătorilor, tancurile trebuie să fie întreținute, au spus oficialii occidentali, ceea ce înseamnă gestionarea lanțului de aprovizionare.

Spre exemplu, deoarece tancul Abrams este fabricat în America, acesta are „un traseu logistic foarte lung care se întinde până în SUA”, a explicat Drew Thompson, cercetător la Școala de politici publice Lee Kuan Yew de la Universitatea Națională din Singapore.

Componentele-cheie care se uzează sau sunt deteriorate în luptă vor trebui să fie înlocuite cu piese americane, care vor trebui trimise la un depozit de reparații din Ucraina sau, eventual, din Polonia, țară care se află într-un proces de achiziționare a propriei sale flote de tancuri Abrams.

Drew Thompson a precizat că Pentagonul se pricepe la rezolvarea problemelor logistice dificile, „dar riscul este ridicat atât pentru SUA, cât și pentru Ucraina”.

„Să poți susține tancurile Leopard de la o bază logistică europeană este cu siguranță preferabil”, a spus Thompson, referindu-se la modelul de tanc utilizat de 13 țări europene.

Numărul mare de tancuri Leopard disponibile facilitează procesul de sprijin, potrivit lui Drummond, care este și consilier al companiei germane ce produce acest model de blindate.

Peste 4.000 de tancuri Leopard sunt în prezent în dotarea armatelor din mai multe țări europene, iar acest lucru înseamnă că „piesele de schimb sunt ușor disponibile din mai multe surse”, a mai explicat el.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News