Libertatea a scris miercuri că procurorul Sorin Lia și fostul șef al Poliției Corabia, Sorin Narcis Bulintiș, au fost reținuți pentru 24 de ore.
Conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public, alte două persoane au fost reținute în același timp. În cazul celor patru s-a dispus și punerea în mişcare a acţiunii penale.
Și alte persoane sunt urmărite penal în același dosar, între care doi polițiști. Aceștia n-au fost reținuți.
Lia, fost șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, a fost candidat la șefia CSM în 2022. E procuror din anul 2011, arăta un material PressHub realizat anul trecut.
Bulintiș, fost agent și apoi șef al Poliției Rutiere din Corabia, Olt, e acuzat de „instigare (directă) la abuz în serviciu şi a unei infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale”.
Ziarul a prezentat afacerea ascunsă a fostului șef al Poliției Rutiere Corabia. O firmă de transport cu TIR-uri, trecută pe numele soției sale. El fondase firma în 2013, pe când avea un salariu puțin peste 30.000 de lei, iar soția sa, de 19.431 de lei.
În cazul lui Lia, acuzațiile procurorilor sunt mult mai multe.
Și-ar fi emis retroactiv un ordin de deplasare, ca să scape de amendă
Printre ele, Lia ar fi emis, retroactiv, un ordin de deplasare fals pentru a nu fi sancționat pentru că a depășit viteza. El ar fi folosit respectivul ordin în fața polițiștilor rutieri.
E acuzat și că a intervenit la șefia unui Inspectorat de Poliție Județean pentru ca un prieten să fie mutat la o altă structură de poliție, dar și că a protejat activități de comerț ilicite desfășurate de un angajat din poliție.
Mai mult, ar fi comunicat detalii din dosare aflate în lucru. Cel mai probabil, în acest caz este vorba despre activitatea lui Bulintiș.
Iată toate acuzațiile:
- abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, „raportat la instrumentarea unor dosare penale, în scopul exonerării de la răspundere penală a reprezentanţilor unei societăţi comerciale”;
- favorizarea făptuitorului în formă continuată, „raportat la modul de instrumentare şi soluţionare a unei cauze penale şi la modalitatea de gestionare a informaţiilor clasificate înaintate la Parchet în luna decembrie 2022, în scopul protejării activităţii de comerţ ilicite desfăşurate de un lucrător de poliţie”;
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii – „raportat la faptul că, în perioada 17 – 26 februarie 2022, a comunicat către persoane neautorizate, prin intermediul unui lucrător de poliţie, informaţii nedestinate publicităţii din mai multe dosare, aflate în lucru în anchetă proprie/în supravegherea urmăririi penale”;
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii – „raportat la faptul că, în perioada 21.12.2022 – 17.01.2023, a comunicat către persoane neautorizate (lucrător de poliţie) date şi informaţii cu caracter secret de serviciu”;
- abuz în serviciu – „raportat la faptul că, în luna noiembrie 2016, în calitate de procuror coordonator, a intervenit la un procuror stagiar pentru ca acesta din urmă să pronunţe o anumită soluţie, favorabilă unui inculpat dintr-un dosarul penal, în care exercita supravegherea urmăririi penale”;
- abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals – „raportat la faptul că, în perioada 19 – 20.12.2021, s-a folosit de funcţia de conducere, emiţând retroactiv, pe numele său, un ordin de deplasare nereal, datat 17.12.2021, prin care a atestat faptul că, în data de 19.12.2021, a circulat pe drumurile publice în interes de serviciu, pentru a nu fi sancţionat contravenţional pentru încălcarea regimului legal de viteză, ordin pe care l-a folosit în faţa organelor de poliţie din cadrul unui serviciu rutier”;
- abuz în serviciu – „raportat la faptul că, în data de 27.10.2021, a intervenit la conducerea unui inspectorat judeţean de poliţie, pentru ca prietenul său (lucrător de poliţie) să fie mutat la o altă structură de poliţie”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro