Pilonul III de pensie e un sistem bazat pe conturi individuale, dar, spre deosebire de el, aderarea nu este obligatorie. Poţi fi plătitor în cadrul pensiei obligatorii şi poţi opta şi pentru acest sistem facultativ. Conform Legii 204/2006, oricine poate participa, indiferent de vârstă. Iată ce condiţii trebuie să îndeplineşti:

  • Să obţii venituri din care să poţi contribui cu până la 15% din sumele brute lunare.
  • Să ai cel puţin 90 de contribuţii lunare plătite.
  • Contribuţiile la fondurile de pensii private sunt nominale. Asta înseamnă că vei şti în orice moment care este situaţia banilor tăi. Îţi poţi face un cont pe internet, unde să consulţi suma depusă şi să primeşti anual un extras cu situaţia economiilor tale.

Ce se întâmplă cu banii tăi

După ce contribuţia intră în contul participantului la  fondul de pensii, banii devin proprietatea lui şi sunt investiţi pe termen lung de o companie specializată, verificată şi cu autorizaţie specială emisă de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Ce avantaje ai

  • O contribuţie mare înseamnă o pensie mare.
  • Eşti protejat financiar, aşa că nu vor mai fi situaţii în care economiile tale de o viaţă rămân la stat fără nici o şansă de recuperare.
  • Siguranţă. Legislaţia oferă multe elemente de siguranţă, cum ar fi garanţia minimă de rentabilitate, separarea activelor între administrator şi fondul de pensii, constituirea unui fond de garantare sub controlul CSSPP etc.
  • Pensionare anticipată. Pentru persoanele care încheie o pensie privată facultativă (pilonul III), legea permite pensionarea mai devreme (dacă angajatul a împlinit vârsta de 60 de ani, au fost plătite minimum 90 de contribuţii lunare şi cotizaţia depusă este cel puţin egală cu suma necesară obţinerii pensiei facultative minime prevăzute de lege).

Riscuri posibile

  • Managementul slab al firmei unde ai făcut depozitul poate duce la luarea unor decizii proaste în gestionarea fondurilor, care să conducă în final la scăderea valorii pensiei sau chiar la pierderea ei. Fondul de garantare de stat diminuează însă aceste riscuri, dar nu le anulează. De aceea e bine să faci aceste investiţii la bănci cu renume şi cu vechime.
  • Pentru 20 de euro poţi primi 140 de euro la bătrâneţe. Potrivit unor calcule estimative, o contribuţie lunară de 20 de euro, pe o perioadă de 25 de ani în acest sistem, va aduce o pensie suplimentară de 140 de euro lunar, pe timp de 15 ani. Estimările au vizat un randament mediu anual al fondului de pensii de 7%, în euro. Cu cât perioada de cotizare este mai mare, şi pensia va fi mai mare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News