Un pui de somn de o ora in timpul zilei poate fi la fel de eficient cat opt ore de somn dintr-o intreaga noapte, arata un nou studiu.
Cercetatorii au observat ca voluntarii care au dormit cate 60-90 de minute in timpul zilei si-au imbunatatit performantele la testele de invatare vizuala la fel de mult ca aceia care au dormit cate o noapte intreaga. Totusi, au remarcat ei, rezultatele pozitive au aparut numai daca cel care a dormit o ora in timpul zilei a avut si vise. Somnul profund si somnul cu vise sunt caracterizate printr-o activitate cerebrala diferita.
Mai multi psihologi de la Universitatea Harvard, SUA, au testat abilitatea voluntarilor de a invata imagistic, cerandu-le sa identifice pozitionarea barelor de pe un ecran. Testele s-au desfasurat la ora 9 a.m., la ora 7 p.m. in aceeasi zi si la ora 9 a.m. a doua zi.
Voluntarii carora nu li s-a dat voie sa doarma nu au fost la fel de performanti la testul de seara ca la cel de dimineata. Cei care au dormit o ora s-au descurcat vizibil mai bine la testele de seara, dar numai cei care au si visat in intervalul scurt cat au dormit. In plus, au remarcat cercetatorii, un pui de somn in timpul zilei face ca somnul din timpul noptii sa fie si mai odihnitor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News