- Pentru inimă. Fiind un sport de anduranţă, contribuie la o bună sănătate a inimii. După anumite studii, 10 km de bicicletă pe zi diminuează la jumătate riscul de infarct.
- Pentru picioare. Mişcarea de pedalare face muşchii mai tonici, mai ales pe cei ai gambelor şi ameliorează circulaţia sangvină.
- Pentru musculatură. Chiar dacă doar picioarele se mişcă când mergi pe bicicletă, există o anumită activitate musculară şi pentru braţe, spate şi abdominali.
- Pentru mijloc. Ciclismul este un sport care nu suportă greutatea propriului corp, cum este joggingul, de exemplu. De aceea este potritiv pentru persoanele care au probleme cu coloana. Sfatul este să ai o poziţie cât mai dreaptă, şi nu aplecată pe ghidon.
- Pentru slăbit. Este o activitate eficace pentru pierderea în greutate care intensifică metabolismul bazal, fiind recunoscută ca arzătoare de calorii.
- Pentru un somn mai bun. Orice exercițiu fizic te poate ajuta să dormi mai bine, iar mersul pe bicicletă este chiar recomandat de specialiști.
- Pentru că alungă stresul. Fiind o activitate plăcută, te ajută să uiţi de probleme, să te eliberezi de stresul cotidian, să observi lucrurile frumoase din jurul tău, mai ales dacă alegi drumuri liniştite, cu peisaje deosebite (parcuri). În plus, mersul pe bicicletă poate fi un mijloc de transport eficient şi la îndemână care te ajută să eviţi traficul rutier.
Contraindicaţii
Dacă ai probleme articulare la nivelul genunchilor, evită mersul pe bicicletă. Pentru cei cu coxatroză, care merg greu, bicicleta poate prelungi activitatea picioarelor înainte de operaţie, iar apoi poate face recuperarea mult mai uşoară.
Bicicleta trebuie aleasă ţinând cont de morfologia ciclistului, altfel poate fi o sursă de probleme. Modelul va fi ales potrivit cu înălţimea şi anumite reglaje. Şaua şi ghidonul trebuie reglate astfel încât să nu forţeze corpul sau încheieturile.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!