În ultimul număr al revistei Time, Katherine Landdeck publică un text despre importanţa jurnalelor pe care oamenii le ţin în timpul pandemiei de coronavirus.

“Facem parte din propriul nostru moment istoric,
o perioadă pe care istoricii o vor dezbate decenii de acum încolo. Șansa
noastră de a controla o parte din acea narațiune este în mâinile noastre. Dacă
nu vrem să fim uitați, trebuie să ne scriem propriile experiențe și gânduri”,
scrie profesoara de istorie de la Universitatea Femeilor din Texas.

Aceasta crede că documentele guvernamentale, transcrierile conferințelor de presă sau articolele de opinie din ziare vor arăta doar o parte a prezentului nostru: “Istoricii vor avea nevoie de alte surse pentru a putea înțelege şi a învăța din vremurile noastre şi pentru a se asigura că poveștile care se pierd atât de des în trecut vor fi spuse. Jurnalele personale vor fi instrumente vitale pentru a le înțelege dincolo de textele oficiale”.

Prin jurnale aflăm speranțele și temerile oamenilor, lucrurile care îi enervează, micile bucurii. Jurnalele dezvăluie și modul în care ne schimbăm în timp. Lucrurile care ne îngrijorau devin a doua noastră natură. Opiniile, speranțele și visurile se schimbă în timp.

Katherine Landdeck, profesor doctor la Universitatea din Texas

Exemplul femeilor pilot din al Doilea Război Mondial

Katherine Landdeck a văzut cât de
importante sunt jurnalele personale atunci când a scris “Femei cu aripi de
argint”, o carte despre femeile americane care au fost pilot în al Doilea
Război Mondial.

“După cercetarea surselor guvernamentale și a altor dovezi tradiționale despre activitatea lor de zbor pentru forțele aeriene ale armatei din SUA în timpul războiului, era clar că o parte importantă din istorie lipsea, pe care numai femeile în sine o putea spune. Însemnările personale adaugă o bogăție înțelegerii istorice, spre deosebire de orice altă sursă”, a mai scris autoarea în articolul din Time.

Ea oferă şi un exemplu concret: “M-a
interesat foarte mult să aflu motivaţia acestor femei. De ce au făcut-o? Ce au
făcut după război? Ce voiau să facă? Din jurnale aflăm nişte răspunsuri pe care
nu le putem găsi din alte surse și, mai important, să obținem perspectiva
evenimentelor din această perioadă”.

Cum ne ajută pe noi aceste însemnări
personale

Profesoara americană atrage atenţia că aceste jurnale nu îi ajută doar pe istorici, ci şi pe cei care le scriu: “Profesioniștii din domeniul sănătății spun că aceste jurnale pot ajuta la reducerea anxietății, a stresului și a simptomelor depresiei. Acelaşi lucru l-am aflat şi eu de la femeile pilot din timpul războiului, care spuneau că au scris pentru a scăpa de stres şi pentru a-şi aminti experienţele trăite”.

În lucrare mea despre aceste femei, am observat că jurnalele sau scrisorile trimise celor apropiaţi dezvăluie cea mai reală imagine a acelor vremuri

Katherine Landdeck, profesor doctor la Universitatea din Texas

 
 

Urmărește-ne pe Google News