Mierea furnizează aceeași cantitate de calorii pe gram, dar oferă avantaje suplimentare pe plan dietetic și nutrițional. Iată care sunt acestea.
- Conține antioxidanți. Zahărul utilizat nu furnizează decât calorii organismului, în timp ce compușii fenolici și flavonoidele conținute de miere oferă avantaje terapeutice dovedite. Antioxidanții sunt molecule capabile să interacționeze cu radicalii liberi și să oprească reacțiile în lanț înainte ca celulele să fie afectate de cancer. Aceste molecule posedă proprietăți anitinflamatoare și antitumorale. Cu cât mierea este mai închisă, cu atât posedă mai multe virtuți antioxidante.
- Conține vitamine. În afara glucidelor pe care le conține, mierea posedă și vitamine, spre deosebire de zahărul alb care nu are aceste virtuți. Mierea este bogată în vitamine din gama B care ajută la buna funcționare a sistemului nervos central (vitaminele B1,B2, B6, niacină, acid folic) și în cantități mici furnizează și vitamina C.
- E mai dulce decât zahărul. Mierea are o putere de îndulcire superioară față de zahăr. Astfel, când îndulcești cu miere poți folosi mai puțină. Folosește pentru a îndulci ceaiul, ciocolata caldă, laptele sau limonada, miere în loc de zahăr. În final vei consuma mai puține calorii.
- Este antimicorbiană și antiseptică. Mierea este un antibiotic foarte puternic. Este bună pentru vindecarea plăgilor și a arsurilor superficiale. Ameliorează sinteza colagenului, ceea ce favorizează reconstrucția țesuturilor. Consumarea mierii ajută la prevenirea infecțiilor și la vindecarea problemelor respiratorii.
- Este bogată în minerale. Mierea conține minerale precum potasiu, sodiu, magneziu, calciu și fosfor care joacă un rol important în funcționarea neuromusculară. Mierea este o sursă de zinc care întărește organismul și furnizează seleniu, un antioxidant puternic.
- Este mai ușor asimilabilă de către organism. Conține fructoză și glucoză, două glucide direct fracționate de către albine. De asemena, mierea este mult mai ușor asimilabilă de către organism decât zahărul alb.
Mierea este bună și penbtru reglarea tensiunii arteriale, stimulează fertiltatea, reface ficatul, previne răcelile. Corpul tău are numai beneficii în urma consumului de miere.