În trecut, între 1953 și 1990, peste 1.200 de membri ai elitei sovietice au ales să emigreze în Occident. Astăzi însă, situația pare să fie diferită.

Motive pentru loialitatea elitelor ruse

Experții citați de The Moscow Times oferă mai multe explicații pentru această aparentă loialitate:

  1. Teama de pierdere a statutului social
    Elitele ruse se tem că și-ar pierde statutul privilegiat dacă ar părăsi țara. Mulți nu au dobândit abilități căutate în alte țări, mai ales în rândul elitei manageriale.
  2. Incapacitatea de integrare în Occident
    Chiar și cu resurse financiare, elitele ruse întâmpină dificultăți în a se integra în cercurile elitiste din străinătate.
  3. Presiunea familiei
    Rudele apropiate nu vor să-și piardă statutul social, chiar dacă cei dragi sunt vizați de autorități.
  4. Sentimentul de invincibilitate
    Unii membri ai elitei se simt intangibili și sunt dispuși să riște închisoarea pentru a-și păstra poziția în sistem.
  5. Propaganda Kremlinului
    Retorica oficială influențează chiar și elitele liberale, care depind de sistemul care le oprimă.
Vladimir Putin vizitează soldații ruși răniți pe frontul din Ucraina. Foto: Profimedia

Lipsa oportunităților în Occident

Editorialiștii care semnează analiza din The Moscow Times- Aaron Lea, specialist în dreptul securității cibernetice, și Borukh Taskin, analist financiar independent – notează că Occidentul nu creează oportunități pentru elitele ruse de a părăsi țara și de a se separa de grupurile criminale din guvern.

Procesele de azil europene au fost criticate pentru inflexibilitate și chiar represiune împotriva rușilor care fug.

„Există zeci de cazuri în care elitele ruse au încercat să se integreze în societatea europeană, dar nu au putut găsi argumentele potrivite pentru a obține drepturile necesare de ședere”, scrie publicația.

Aceste cazuri sunt discutate pe larg în rândul elitelor ruse și nu încurajează oamenii să încerce să plece, oferind o bază excelentă pentru narativul propagandistic al lui Putin despre „Occidentul rusofob”.

Vladimir Putin în ipostază imperială, cu manta cu epoleți și medalii pe piept. Foto: Captură video

Consolidarea elitelor în jurul regimului

În general, Federația Rusă nu a suferit pierderi semnificative în rândul elitelor în ultimii 20 de ani. Afacerile continuă să profite de pe urma războiului, în timp ce elitele manageriale s-au dovedit mult mai consolidate decât chiar în perioada sovietică.

Potrivit The Moscow Times, „elitele rămân în general loiale regimului, care le atrage tot mai mult în crime internaționale ca o mafie, în timp ce continuă să lucreze și să câștige bani în principal pe bază de conexiuni”.

Experții citați consideră că această coeziune nu este rezultatul unui consens activ, ci mai degrabă al unor factori care împiedică elitele să se rupă de rândurile criminalilor care conduc Rusia.

Nu Putin i-a creat pe ei, ci ei l-au creat pe Putin

Aaron Lea și Borukh Taskin concluzionează că este puțin probabil să vedem o sciziune în rândul elitelor ruse, deoarece acestea s-au format și s-au cimentat într-o manieră monolitică și logică.

„Mai mult, Occidentul nu creează oportunități pentru ca acestea să părăsească Rusia și să se separe de grupurile în esență criminale care sunt numite guvernul rus modern, cu excepția unor scenarii extreme, cum ar fi amenințările cu moartea”, scrie publicația.

În final, The Moscow Times sugerează că elitele ruse sunt inseparabile de Rusia de astăzi și că „nu Putin i-a creat pe ei, ci ei l-au creat pe Putin așa cum îl știm”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News