Pe zi ce trece, criza de coronavirus devine din ce în mai grea în Italia. Joi, 19 martie, erau peste 41.035 de cazuri confirmate în peninsulă și peste
3.400 de decese. Numai miercuri au decedat 475 de bolnavi cu COVID-19 (boala respiratorie cauzată de virusul SARS-CoV-2) – cea mai mare creștere a numărului de decese într-o singură zi. Joi, alte 427 de persoane au murit, bilanțul total al deceselor din Italia depășindu-l pe cel din China (3.249 de morți).
Italia este țara cu cea mai îmbătrânită populație din Europa
Situația este critică în mai multe țări din Europa, dar Italia pare totuși disproporționat de afectată –cele mai multe decese din cauza COVID-19 s-au petrecut în Italia, în ciuda măsurilor restrictive mult mai severe decât în oricare altă țară europeană.
Sunt multiple motive pentru care Italia a fost lovită atât de devastator de pandemia COVID-19.
Boala progresează în stări grave sau critice cu precădere în rândul persoanelor peste 60 de ani, iar Italia are a doua cea mai îmbătrânită populație din lume.
Al doilea motiv care ar putea explica rata de mortalitate deosebit de ridicată a Italiei este de ordin social, au explicat cercetătorii de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, într-un studiu recent.
Viața socială activă a permis tinerilor și persoanelor în vârstă să împrăștie infecția fără să-și dea seama până a fost prea târziu.
Tradițional vorbind, este perfect normal ca mulți tineri italieni să continue să locuiască cu părinții sau rudele chiar dacă sunt de mult adulți și au slujbe. Problemele economice severe care au afectat țara în ultimul deceniu au amplificat acest trend, mai ales în orașele foarte scumpe ca Milano (foarte afectat de coronavirus astăzi).
dintre italienii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani locuiau cu părinții, în 2018 potrivit Eurostat – cu 20% mai mult decât media europeană.
În Italia, 23% din populație are peste 65 de ani (o grupă de vârstă care are o rată de mortalitate medie de 3%, potrivit unui studiu pe populația afectată din China). În România, populația peste 65 de ani este în jur de 18%.
Lucrurile s-au complicat și datorită vieții sociale până nu de mult bogate a italienilor de toate vârstele. Era foarte obișnuit, de exemplu, ca italienii în vârstă să iasă afară din casă și să socializeze în fiecare zi. Tinerii italieni sunt și ei foarte apropiați de rudele în vârstă pe care îi vizitau des.
Aceste călătorii dese între gospodării și localități ale tinerilor și persoanelor în vârstă, deopotrivă, pot explica răspândirea silențioasă a noului coronavirus în peninsula italică.
Nu este încă clar de ce persoanele în vârstă sunt într-un pericol mai mare să moară de COVID-19. Este posibil ca sistemul respirator slăbit de vârstă să îi facă mai vulnerabili pe bătrâni, așa cum sistemul respirator tânăr și fără urme de leziuni al copiilor pare să-i protejeze.
Având aceste informații demografice la îndemână despre cum afectează COVID-19 populația, autoritățile de sănătate publică pot lua măsuri care se pliază mai bine pe statisticile din fiecare țară.
De exemplu, măsurile de distanțare socială sunt cu precădere foarte importante cu cât populația este mai îmbătrânită.
În România, ar putea fi important ca autoritățile să identifice localitățile sau chiar cartierele de oraș unde trăiesc foarte multe persoane în vârstă și să ia măsuri sporite de monitorizare și control.
Nu trebuie să ne speriem totuși. O populație îmbătrânită expusă la noul coronavirus nu înseamnă automat că vom avea decese peste decese. Japonia are cea mai îmbătrânită populație din lume – aici 28% din populatie are peste 65 de ani, însă au avut 924 de cazuri și doar 39 de decese la data de 19 martie.
Jurnalism cu informații științifice în ”Libertatea”: Expertiza e vitală în plină criză provocată de pandemia de coronavirus. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință. Semnatarii sunt ziariști cu mare experiență care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul pasionat de știință din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea bazate pe cele mai recente date, studii și prognoze despre epidemia de coronavirus.