Valeri Kuzmin a fost întreabat de către un participant la dezbatere de ce este Vladimir Putin popular în Rusia și ce ar putea politicienii români să învețe din exemplul său.

,,Îmi este greu să le dau sfaturi politicienilor români, îmi depășește atribuțiile mandatului, așa că mă voi abține. Ce vă pot spune despre Putin este că există așteptări ca scorul său electoral să fie între 69% și 73%. Se estimează peste 70% prezență la vot (…) De ce este domnul Putin așa de popular în țara noastră? Nu este o situație accidentală. Cetățenii ruși apreciază eforturile lui Putin de a reconstrui Rusia, inclusiv restaurarea demnității naționale, respectul pentru Rusia în arena internațională și unele reușite în politica internă care nu sunt foarte vizibile din exterior, inclusiv lupta împotriva corupției, care a înflorit mai ales în anii 90 ,când se produceau reformele liberale în țara noastră”, a spus diplomatul.

În topul Transparency International privind indicele de percepție a corupției, Rusia este pe locul 135 din 180 de state măsurate, pe primele locuri fiind cele mai puțin corupte state.

Potrivit lui Kuzmin, prioritățile lui Vladimir Putin în cel de-al patrulea mandat vor fi lupta împotriva sărăciei, încurajarea familiei, construirea caselor prin credite favorabile și aducerea Rusiei în clubul 80+ (creșterea speranței de viață).

Ambasadorul Valeri Kuzmin (centru) în timpul dezbaterii organizate de Fronline. Foto: Dragoș Sasu

Putin, președinte pe viață?

Ambasadorul rus a respins ideea că, într-o democrație autentică, un lider nu păstrează puterea aproximativ 20 ani.

,,Cine a formulat aceste criterii despre care vorbiți? Parlamentul chinez a adoptat o nouă legislație care a eliminat limita de durată. Chiar și domnul Trump a spus că este o variantă de luat în calcul. Dacă va fi ales, va cumula 20 de ani. Au fost împărați care au condus mai mult. Potrivit Constituției noastre, scrise în grabă în 1993, orice președinte poate sta două mandate succesive. Este un criteriu pe deplin respectat”, a spus Valeri Kuzmin.

,,Am trăit jumătate din viață în Uniunea Sovietică și, credeți-mă, că era mult mai autoritară, chiar și în perioada perestroikăi (reformă de liberalizare propusă de Mihail Gorbaciov – n.r.)”, a adăugat diplomatul.

Ambasadorul a precizat însă că Vladimir Putin nu dorește ca în mandatul său să imite modelul chinez și să elimine limita de durată a unui mandat de președinte.

Valeri Kuzmin a ridiculizat speculațiile conform cărora Vladimir Putin are o avere de câteva zeci de miliarde de dolari, așa cum acuză criticii săi.

,,Toate speculațiile despre miliardele de dolari care i-ar aparține lui Vladimir Putin sunt complet nefondate, nu există niciun document. Nimic! Un comic spunea: poți repeta ori de câte ori cuvântul halva, dar nu vei simți un gust dulce în gură”, a mai spus ambasadorul.


Citește și:

Ambasadorul Rusiei la București: Bărbatul otrăvit la Londra, Sergei Skripal, era spion britanic

 
 

Urmărește-ne pe Google News