Înainte de anunțul OMS din această săptămână, a fost emisă o alertă similară de către Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Ce este o urgență de sănătate globală

„Urgența de sănătate publică de interes internațional” este cea mai ridicată formă de alertă emisă de OMS. Acest tip de alertă este declarat atunci când bolile se răspândesc în moduri noi sau neobișnuite și este menită să stimuleze cooperarea internațională și finanțarea pentru a combate un focar.

Variola maimuței a fost declarată, în urmă cu doi ani, o urgență de sănătate de interes internațional după ce o formă a bolii începuse să se răspândească la nivel mondial, în special în rândul bărbaților care aveau relații sexuale cu alți bărbați.

Focarul a ajuns să fie ținut sub control printr-o schimbare a comportamentului, practicile sexuale sigure și cu ajutorul vaccinurilor. Aceste măsuri au ajutat ca persoanele expuse riscului de îmbolnăvire să fie protejate în mai multe țări.

Variola maimuței a fost însă o problemă de sănătate publică de zeci de ani în anumite părți ale Africii, primul om infectat cu virusul care produce această boală fiind depistat în 1970, în Congo.

Focarul actual, care este cel mai grav înregistrat în Congo vreodată, a înregistrat 27.000 de cazuri și peste 1.100 de decese din ianuarie 2023, în mare parte în rândul copiilor.

Cum se manifestă boala

Simptomele care apar la persoanele contaminate sunt asemănătoarei gripei, la care se adaugă apariția unor leziuni cu puroi. De obicei, forma bolii este una ușoară, însă în unele cazuri, aceasta poate fi fatală. Cel mai mare risc de complicații există în cazul copiilor, femeilor însărcinate și persoanelor care au un sistem imunitar slăbit, precum cele diagnosticate cu HIV.

În prezent, în Congo se răspândesc două tulpini de variola maimuței – forma endemică a virusului și o nouă tulpină, care a provocat îngrijorare la nivel mondial, în condițiile în care pare să se răspândească rapid și nu se știu prea multe despre ea.

Boala se transmite prin contact sexual, dar și prin alte contacte apropiate, cum se întâmplă în cazul unor copii din taberele persoanelor strămutare din anumite părți ale statului Congo. Mpox se răspândește acum și în Rwanda, Uganda, Burundi și Kenya.

Specialiștii speră că odată cu declararea urgenței de sănătate globală vor fi accelerate eforturile de obținere a mai multor finanțări și instrumente medicale în Congo, astfel încât focarul să poată fi gestionat.

Reuters amintește, în acest context, că, în anul 2022, un apel OMS pentru 34 de milioane de dolari pentru a combate mpox nu a fost acceptat de donatori și a existat o inechitate uriașă în privința accesului la dozele de vaccin. Țările africane nu au avut acces la cele două injecții folosite în focarul global, realizate de Bavarian Nordic și KM Biologics.

Cât de gravă este situația

Variola maimuței face victime în prezent în rândul unora dintre cei mai vulnerabili oameni din lume, inclusiv copii, și o formă a acesteia se răspândește, posibil, în moduri noi și în noi părți ale Africii.

Dar situația nu este comparabilă cu COVID-19, de exemplu, notează sursa citată. Asta pentru că, în acest moment, nu există nicio dovadă că boala se răspândește cu ușurință prin aer precum noul coronavirus. De asemenea, există instrumente care s-au dovedit a fi eficiente în oprirea răspândirii precum și pentru a-i ajuta pe cei care sunt expuși riscului de îmbolnăvire.

Astfel, scopul declarării urgenței de sănătate este acela de a permite ca aceste instrumente să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ele, precum locuitorii din Congo și din statele învecinate.

Între timp, Suedia a confirmat joi un prim caz cu forma cea mai gravă a variolei maimuței, fiind vorba despre primul astfel de caz confirmat în afara Africii.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News