Cuprins:
IRGC a fost fondat la scurt timp după revoluția din 1979, din Iran, pentru a proteja controlul religios al Republicii Islamice asupra țării și pentru a acționa ca o contrabalansare pentru armata iraniană obișnuită, ai cărei ofițeri erau încă loiali șahului Iranului și, prin urmare, puteau să nu aibă încredere regimul revoluționar.
Autoritatea și influența IRGC s-au răspândit în întreaga lume. Corpul armat este considerat unul dintre principalii sponsori ai terorii islamice la nivel global. Gruparea este desemnată organizație teroristă de către Statele Unite.
Sazegara a fost director general al Postului Național de Radio din Iran între 1979 și 1981, înainte de a ocupa o multitudine de roluri politice în anii ’80. A fost adjunct politic în biroul prim-ministrului, ministru adjunct al industriilor grele, președinte al Organizației pentru Dezvoltare și Renovare Industrială din Iran și viceministru al planificării și bugetului.
Vorbind din SUA, unde se află acum după ce a părăsit Iranul în urmă cu mai bine de 20 de ani, după ce candidatura la alegerile prezidențiale din 2001 i-a fost respinsă, activistul Mohsen Sazegara a abordat și conflictele interne din Iran și problemele cu care se confruntă liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.
„Ceea ce a făcut Israelul, mă refer la asasinarea șefului Hamas. Ismail Haniyeh, pe 31 iulie, în inima Teheranului, într-unul dintre cele mai protejate locuri, a fost o umilință pentru organizațiile de informații din Iran. Acest lucru a creat prima problemă pentru Khamenei”, a subliniat Sazegara.
„Țara nu este în măsură să lupte cu Israelul”
„Prima reacție a lui Khamenei a fost să ripostăm. Dar când a vorbit cu șefii săi militari și experții din IRGC, iar aceștia au trebuit să prezinte opțiunile, i-au spus că Iranul nu este în măsură să lupte cu Israelul. Nu au niciun echilibru strategic. Ei pot trimite rachete spre Israel, în special rachete hipersonice care pot ajunge în șase până la opt minute. Dar când Israelul ripostează, atunci nu putem apăra țara, în special din cauza slabei apărări aeriene”, susține Sazegara că i-au transmis comandanții liderului lor suprem.
Comandanții au subliniat că, dacă lansăm un atac, ar trebui să luăm imediat în considerare o încetare a focului cu mediatorii internaționali.
Discutând despre rolul SUA în conflictul dintre Israel și Iran, Sazegara a vorbit despre „un blat” la nivel înalt.
„Blatul” cerut de Teheran
„Din câte știu eu, Iranul, a negociat în culise cu administrația Biden și le-a cerut să vorbească cu Israelul, afirmând că Iranul ar ataca undeva în Israel și ar promite că nimeni nu va fi ucis, dar Israelul nu ar trebui să riposteze”, a explicat fostul înalt oficial iranian.
„Iranul a cerut SUA să facă presiuni asupra Israelului să nu riposteze pentru a escalada. Americanii nu au fost de acord și le-au spus că nu pot opri Israelul”, a insistat Sazegara.
De ce ezită Khamenei
Pentru Sazegara, Khamenei se confruntă cu multiple provocări în a lua în considerare orice acțiune militară împotriva Israelului.
- În primul rând, un atac limitat riscă să provoace o represalii israeliene semnificative, care ar putea duce la înfrângerea forțelor armate iraniene. O astfel de înfrângere ar putea amenința puterea lui Khamenei, deoarece din punct de vedere istoric, forțele armate umilite pot mușca adesea mâna care le hrănește.
- În al doilea rând, economia Iranului este fragilă, luptă cu probleme precum producția de energie, inflația, șomajul și grevele zilnice. Această instabilitate economică complică și mai mult perspectiva angajării în război.
- În cele din urmă, Khamenei nu are sprijinul poporului iranian pentru un război cu Israelul.
Informațiile adunate indică faptul că majoritatea iranienilor se opun oricărui conflict cu Israelul, lăsându-l pe Khamenei potențial izolat dacă alege să continue acțiuni militare, deși, cunoscând forța cu care regimul reprimă disidența, „acest gând pare a fi departe de mintea ayatollahului”.
Trei înalți oficiali iranieni au declarat săptămâna trecută, pentru Reuters, că doar un acord de încetare a focului în Gaza ar putea împiedica Iranul să riposteze direct împotriva Israelului pentru asasinarea lui Haniyeh.
Trimișii diplomatici au lucrat neobosit în culise pentru a detensiona situația. Aceasta este „o măsură care permite regimului să prezinte poporului o formă de victorie asupra inamicului”.
Sunt sigur că, în Iran, propaganda va spune că Israelului i-a fost frică de noi și a acceptat încetarea focului, în cazul în care se ajunge la un acord.
„Khamenei trebuie să facă ceva pentru a le spune adepților lor că aceasta a fost o demonstrație de putere, că Israelul a acceptat o încetare a focului. Dacă aceste negocieri Israel-Hamas nu duc nicăieri, probabil că liderul suprem va lua în considerare utilizarea grupurilor proxy ale Iranului pentru a riposta Israelului”, a încheiat fondatorul Gărzilor Revoluționare Islamice.
Foto: captură YouTube
adidi • 22.08.2024, 23:14
Eu cred ca Iranul a primit exemplu a reacției Israelului în Teiman.Ei știu ca Nataniahu nu se mai joaca cu focul,va face totul ,pana la arme nucleare dacă va fi nevoie sa iasă neînvins în fata celor din Iran și toate organizațiile teroriste implantate în toate tarile din jurul și interiorul Israelului
popav • 21.08.2024, 18:36
Eu nu sunt așa sigur că Israelul ar ieși neșifonat rău de tot în cazul escaladării. Dacă majoritatea rachetelor plecate din Iran și Yemen pot fi interceptate datorită distanței mari (minim 8 min de zbor), cele venite din Liban ar provoca daune imense. E greu de presupus că evreii ar reuși să distrugă in timp util majoritatea rampelor de lansare ale Hezbollah. E adevărat, obiectivele militare și mai ales cele nucleare ale Iranului ar fi făcute arșice. Pentru asta, cred că Israelul e dispus să-și asume riscuri mari, până nu e prea târziu. Khamenei cred că ar prefera să-și lase mândria călcată în picioare încă vreo câțiva ani, până când rușii își vor rezolva problema Ucraina și își vor reface efectivele și stocurile militare pentru a putea ajuta și altfel decât cu gura. Marea întrebare e dacă Israelul va amâna distrugerea instalațiilor nucleare ale Iranului. Eu nu cred, probabil pregătirile nu au fost încă finalizate (mai ales de americani, englezi și - probabil - francezi).
golesco • 21.08.2024, 13:56
Autorul este un lacom al prepozițiilor, în titlu și în text. Le halește fără să pună altele în loc. Marele creator al gărzilor revoluționare este doar un Pacepa iranian.