Dar afacerea secretă de familie, care se desfășoară acum într-o sală de judecată obscură din Reno, Nevada, ca o pagină ruptă din serialul HBO „Succession”, nu va fi văzută niciodată la televizor sau în presa scrisă.

În centrul bătăliei se află decizia uluitoare a miliardarului de a solicita unei instanțe, la sfârșitul anului trecut, să modifice decizia care ar fi acordat, la moartea sa, cote egale de vot în cadrul trustului media celor patru copii mai mari ai săi: Lachlan, James, Elisabeth și Prudence. Murdoch încearcă acum să acorde controlul exclusiv lui Lachlan, fiul său cel mare și succesorul ales.

Lachlan, care este mai apropiat de opiniile politice conservatoare ale tatălui decât frații săi, a preluat funcția de președinte al Fox Corporation și News Corporation în septembrie anul trecut, când miliardarul a demisionat.

Citând documente judecătorești, New York Times a relatat că Murdoch a considerat că, încredințându-i lui Lachlan controlul asupra companiilor media pe care le-a fondat, va proteja mai bine valoarea acestora după moartea sa, prin menținerea unei orientări editoriale de dreapta.

Acum, lupta din sala de judecată va determina cine va comanda în cele din urmă imperiul mediatic de dreapta al lui Murdoch, inclusiv bijuteria coroanei, Fox News, extrem de profitabilă.

James Murdoch o susține pe Kamala Harris

Săptămâna trecută, mai tânărul James Murdoch, care a demisionat de la News Corp. în 2020, a semnat o scrisoare publică de susținere a candidaturii Kamalei Harris la președinție, numind alegerea acesteia „cea mai bună modalitate de a sprijini în continuare puterea, securitatea, democrația și economia noastră”.

În timp ce Murdoch și copiii săi se ceartă între ei pentru un imperiu media care include, de asemenea, The Wall Street Journal, New York Post, precum și posturi de televiziune și de presă scrisă din Australia și Marea Britanie, familia este unită asupra unui singur lucru: păstrarea cât mai secretă a luptei din interiorul ei.

O călătorie în deșert

În timp ce familia Murdoch are puține legături, dacă nu chiar deloc, cu statul Nevada, bătălia juridică are loc în spatele ușilor închise, într-o sală de judecată din Washoe County.

Acest stat oferă unul dintre cele mai private medii de judecată pentru probleme precum deciziile privind trusturile de familie, permițând părților și judecătorilor să închidă în liniște cazurile, care nici măcar nu sunt făcute publice pe rolul instanțelor.

„Nevada este competitivă în acest domeniu, permițând acest nivel extins de secretizare”, a declarat Alex Falconi, fondatorul Our Nevada Judges, un site de supraveghere non-profit care urmărește deciziile judecătorilor și publică înregistrări video ale procedurilor judiciare.

Falconi s-a aflat în fruntea cauzelor juridice care vizează deschiderea procedurilor judiciare în acest stat, alături de Uniunea Americană pentru Libertăți Civile.

Falconi a declarat pentru CNN că măsurile extreme ale statului Nevada de a secretiza cazurile pot crea probleme ciudate legate de procesul echitabil.

„Dacă nu știm care este baza pentru secretizare, cum știm unde să depunem dosarul? Cum vom ști pe cine să notificăm, dacă nu cunoaștem numele avocaților?”, a spus acesta.

În ultimele zile, cea de-a doua instanță din Nevada a recunoscut interesul imens al mass-media și al publicului pentru cazul Murdoch și, în cele din urmă, a postat o pagină cu informații generale privind dosarul. Falconi a declarat că a fost șocat de această decizie, dar aproape toate celelalte aspecte legate de caz rămân secrete.

Petiții pentru desecretizarea cazului

O coaliție media reprezentând șapte organizații naționale de știri, inclusiv CNN, The New York Times, National Public Radio și altele, a depus săptămâna trecută o petiție pentru desecretizarea procedurilor, argumentând că secretul este neconstituțional și că o decizie în acest caz ar putea avea reverberații în peisajul politic.

„Instanțele din Nevada sunt responsabile în fața publicului, iar publicul are dreptul să știe dacă trustul în cauză este administrat în conformitate cu legea”, a declarat coaliția media.

Falconi a solicitat, de asemenea, instanței să permită accesul camerelor de luat vederi în sala de judecată, ca urmare a victoriilor obținute în alte cazuri, însă solicitarea sa a fost respinsă. El contestă acum decizia.

Anul trecut, Falconi a înaintat cu succes o petiție Curții Supreme din Nevada, care a decis că publicul are dreptul constituțional de a avea acces la cazurile Tribunalului pentru Familie. Dar avocații familiei Murdoch susțin că acest lucru nu se aplică în cazul imperiului Murdoch.

Falconi a declarat că este posibil ca judecătorul să respingă petițiile pentru transparență, o decizie care ar putea fi ea însăși secretizată.

„Necesită securitate 24 de ore din 24”

Avocații cel puțin unui membru al familiei Murdoch, identificat în documentele depuse în instanță doar ca „Doe”, au susținut, ca răspuns la petiția mass-media, că desecretizarea procedurilor judiciare ar oferi posturilor de știri „informații confidențiale despre activitatea internă a concurenților lor”. Aceștia au susținut că publicul nu trebuie să aibă acces la audieri din motive de siguranță, menționând că Rupert Murdoch „necesită securitate 24 de ore din 24”.

În timp ce instanța este programată să țină audieri săptămâna viitoare, o decizie privind accesul la mass-media ar putea veni în orice moment.

Dacă un judecător este de acord să desecretizeze cazul, ar putea avea efecte majore pentru tribunalele din Nevada. Dar nu toată lumea vrea ca aceste cazuri să fie desecretizate. Unii au susținut că secretizarea cauzelor în instanța de familie ajută la protejarea vieții private a persoanelor vulnerabile.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News