În motivarea instanței se arată motivele care au stat la baza deciziei ÎCCJ prin care Elena Udrea a fost condamnată la închisoare.
„Probele administrate au relevant dincolo de orice îndoială rezonabilă, că apelanta nu a vegheat la respectarea legii, ci, dimpotrivă, a exercitat presiuni asupra funcţionarilor care au participat la achiziţionarea serviciilor de promovare, pentru găsirea soluţiilor în vederea implicării ministerului în evenimentul sportiv „Campion pentru România”, în scopul de a procura un folos apelantului intimat inculpat Obreja Rudel, administratorul SC Europlus Computers S.R.L., constând, în final, în asigurarea fondurilor necesare acestuia pentru acoperirea/rambursarea costurilor de organizare a evenimentului sportive şi, evident, pentru obţinerea de către acesta a unui profit„, notează magistraţii Completului de 5 judecători, în motivarea deciziei de condamnare a Elenei Udrea, conform Mediafax.
Magistrații ÎCCJ au făcut referire și la susținerile din apel ale Elenei Udrea care a susținut că declarațiile denunțătorilor din acest dosar se contrazic.
„Contrar susţinerilor apelantei intimate inculpate Udrea Elena Gabriela, declaraţiile apelantei Topoliceanu Ana Maria nu au caracter fluctuant, ci detaliază cu consecvenţă aspecte relevante cauzei„, arată magistraţii în motivare.
Elena Udrea se află în arest în Costa Rica
Denunțătorii din dosarul „Gala Bute” au susținut că Elena Udrea a primit, indirect, prin firme interpuse, suma reprezentând comisionul de 10% din valoarea plăţilor efectuate către societatea Consmin S.A., în schimbul asigurării finanţării integrale şi la timp a lucrărilor desfăşurate de această companie.
„(…) Contrar susţinerilor apelanţilor intimaţi inculpaţi Udrea Elena Gabriela şi Breazu Liberiu Tudor din cadrul motivelor de apel formulate, instanţa de control judiciar subliniază că aspectele declarate de apelanţii intimaţi inculpaţi Topoliceanu Ana Maria, Lungu Ştefan şi Botoroagă Dragoş Marius, anterior prezentate, se corelează şi cu declaraţiile date de către martorii (…). În consecinţă, instanţa de control judiciar consideră pe deplin dovedite, atât elementul primirii de către apelantele intimate inculpate Udrea Elena Gabriela şi Topoliceanu Ana Maria, cu ştiinţă, a unor sume reprezentând mită, provenite de la apelantul intimat inculpat Botoroagă Dragoş Marius în schimbul asigurării finanţării integrale şi la timp a lucrărilor desfăşurate de această companie, cât şi elementul cunoaşterii modalităţii indirecte în care mita a fost primită, cu sprijinul şi intermedierea societăţilor controlate de apelanţii intimaţi inculpaţi Ştefan Lungu şi Breazu Tudor”, notează Completul de 5 judecători.
Pe 5 iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute„, prin decizia magistraților instanței supreme. Decizia este definitivă și menţine hotărârea pe fond luată de Secţia Penală de la ÎCCJ.
Elena Udrea și Alina Bica se află în arest în Costa Rica, încă din 3 octombrie.
Citește și VIDEO / Interviu cu Pavel Popescu, tânărul care a ajutat din Norvegia victimele de la Colectiv. A lăsat Țara Fiordurilor pentru politica din România