Plaquenil (hidroxiclorochina) este un medicament utilizat pentru tratarea artritei și a unor boli autoimune precum lupusul. Clorochina este un medicament antimalarie. Ambele au ajuns să fie considerate eficiente contra coronavirusului la scară largă în mare parte mulțumită susținerii din partea președintelui SUA Donald Trump și a unor rezultate preliminare relativ bune. 

Mai multe guverne din jurul lumii au achiziționat cantități importante de Plaquenil și clorochină pentru a le folosi împotriva pandemiei, dar acest lucru a lăsat alte categorii de pacienți fără tratamentele de care au nevoie

Nu sunt eficiente contra COVID-19, chiar cresc șansa de moarte

Un nou studiu pe 96,000 de pacienți cu COVID-19 arată că, de fapt, clorochina și hidroxiclorochina nici măcar nu ajută contra coronavirusului.

Conform rezultatelor, niciunul dintre cele două medicamente nu a adus vreun beneficiu contra COVID-19, ba chiar au sporit șansele ca pacienții să moară în timpul tratamentului. Ambele produc efecte secundare relativ grave, explică autorii, mai ales aritmie cardiacă.

Autorii au studiat dosarele medicale a 96.000 de pacienți din sute de spitale care au fost tratați cu unul din aceste medicamente. Pacienții au fost împărțiți în patru grupuri: cei tratați doar cu hidroxiclorochină (3.016 pacienți), doar cu clorochină (1.868 pacienți) și două grupuri care au fost tratate cu aceste medicamente în combinație cu antibiotice (10,004). 

Un al cincilea grup (cel de control) a fost format din cazuri care nu au fost tratate cu clorochină sau hidroxiclorochină.

Autorii notează că 16,4% și 18% dintre pacienții tratați cu clorochină, respectiv hidroxiclorochină, au murit în timpul tratamentului. Rata de fatalitate în rândul celor care au fost tratați cu aceste două medicamente în combinație cu antibiotice fost de 22,8% (clorochină) respectiv 23,8% (hidroxiclorochină). 

Pe baza comparației acestor cazuri cu cele din grupul de control, autorii estimează că tratamentul cu clorochină sau hidroxiclorochină sporește șansele de deces cu până la 45%.

Recomandarea lor ca tratament este nechibzuită și iresponsabilă

“Tratamentul cu clorochină sau hidroxiclorochină nu ajută pacienții cu COVID-19. În schimb, rezultatele noastre arată că acest tratament este asociat cu un risc sporit de probleme cardiace grave și de moarte” – Mandeep Mehra, primul autor al studiului și directorul Centrului pentru Boli cardiace severe de la spitalul Brigham and Womens din Boston, SUA.

Frank Ruschitzka, director al Centrului pentru Inimă de la Spitalul Universitar Zurich, Elveția, și coautor al studiului atrage atenția că mai multe țări recomandă acești doi compuși ca potențiale tratamente contra COVID-19, fie de sine stătătoare fie în combinație cu antibiotice.

Rezultatele acestui studiu arată de ce astfel de afirmații sunt extrem de periculoase pentru sănătatea publică.

Avem indicații puternice că aceste medicamente nu ar trebui utilizate decât în cadrul unui test clinic unde pacienții pot fi monitorizați constant. Să recomanzi utilizarea lor fără supraveghere medicală e nechibzuit și iresponsabil.

Ruschitzka:

Studii clinice menite să determine eficiența clorochinei al și hidroxiclorochinei contra COVID-19 sunt în desfășurare. În momentul de față, însă, nu avem vreo dovadă concludentă care să arate ca cele două aduc vreun beneficiu, explică autorii.

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News