Când toată lumea se pregătea de o premieră absolută, anume prima femeie care va conduce Statele Unite ale Americii din biroul oval, toate aşteptările au fost spulberate de alegătorii americani. Electorii au primit din partea votanţilor mai multe sufragii cu numele lui Donald Trump iar magnatul s-a văzut în dimineaţa zilei de 9 noiembrie, stăpân peste un popor american în cautare de o figură autoritară care să îl păstorească. Aşa cum în 2009 Romania a încheiat o zi cu Mircea Geoană preşedinte şi a început-o pe urmatoarea cu Traian Băsescu la conducere, americanii şi europenii au adormit cu Hillary Clinton şi s-au trezit cu Donald Trump al 45-lea preşedinte american. “Surpriza secolului” sau sintagme asemănătoare au titrat cele mai mari cotidiane ale lumii. Cum se explică din perspectivă psihologică această întorsătură neaşteptată a lucrurilor aflăm de la Psihologul Libertatea.
Sigmund Freud “Oamenii au nevoie de un vis pentru a suporta mai bine realitatea”
„Psihologia politică este singura ramură a psihologiei generale căreia i-se potriveste termenul de perfidă. Politicienii folosesc tehnici psihologice pentru a convinge. Donald Trump a folosit cuvinte mari precum bombe, închisoare (referindu-se chiar la contracandidata sa), interzicerea accesului tuturor musulmanilor in USA etc. A spus orice pentru a convinge un bazin electoral format din oameni cu nemulţumiri cronice. A adunat voturile persoanelor cu mari frustrări, supărări şi resentimente faţă de sistemul politic. A convins oameni care de obicei nu vin la vot, acei rednecks din mediul rural american, cărora le-a vândut un vis. Sigmund Freud spunea că oamenii au nevoie de un vis pentru a suporta mai bine realitatea iar masele au nevoie de iluzii pentru a le da un sentiment de bine. Oamenii raţionali speră ca, odată ajuns la Casa Albă, Donald Trump să nu mai folosească cu aşa o mare uşurinţă noţiunea de bombă“, spune psihologul.
Americanii au votat un “tătic”
“Americanul de rând a căutat pe cineva care să îşi assume responsabilităţi în locul lui. E prima oară când americanii au votat un “ tătic” ce impune autoritatea bătând cu pumnul în masă pe model rusesc. Cetăţeanul American a preluat subconştient rolul concurenţilor din The Aprentice (n.r show-ul de televiziune Ucenicul) în care Donald Trump domina categoric pe oricine şi se juca cu destinele oricui. Concurenţii rămâneau împietriţi cu un zâmbet reflex pe figură dispuşi să facă tot ce li se cere. Americanii au validat puterea lui EU şi nicidecum a lui NOI. Personalitatea lui Trump nu este una dispusă spre a asculta nevoile altcuiva înafară de el însuşi. Să ne ferească Dumnezeu pe toţi de un eventual conflict al lui Trump,bazat pe orgoliu, cu Vladimir Putin. Trump are o structură de personalitate care îi dă acestuia convingerea că oricine în relaţie cu el ar trebui sa se plaseze pe poziţie de inferioritate şi de subordonare. Nu este deloc recomandată această atitudine în interacţiunea cu liderii altor naţiuni, în special cu preşedintele Rusiei“, a încheiat Cezar Laurenţiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!