Vestigiile din secolele XVII-XVIII descoperite in urma cu cateva luni in Centrul Istoric vor fi ingropate din nou, din cauza lipsei de bani. Nu vor ramane la suprafata decat o casa din secolul al XVII-lea si zidurile hanului Slatari de la intersectia Caii Victoriei cu strada Lipscani, dar nici pentru acestea nu s-a gasit inca o solutie.
Chiar daca la inceputul anului autoritatile au declarat ca ruinele descoperite in Centrul Istoric vor fi conservate si puse in valoare, de cateva saptamani firma care se ocupa cu lucrarile din acest loc a inceput sa arunce mormane de pamant peste tot ceea ce s-a descoperit.
Ruinele de pe strada Smardan au fost deja ingropate, iar in scurt timp si cele de pe strada Franceza si Sf. Dumitru vor avea aceeasi soarta. ‘Deocamdata, vom pastra la suprafata doar hanul Slatari si o casa din secolul al XVII-lea, de la intersectia Caii Victoriei cu str. Lipscani. Aici vom incerca sa punem un geam de sticla deasupra pentru ca turistii si cei care trec prin zona sa poata admira ruinele’, ne-a spus Gheorghe Manaucu Adamesteanu, director sectia Arheologie Muzeul Bucuresti. Ruinele hanului Greci, care este chiar langa hanul Slatari vor fi ingropate si ele, dar pentru a fi puse in evidenta pe pavaj se va desena conturul zidurilor vechii constructii.
Motivul invocat de primarie: lipsa fondurilor necesare
Motivul: lipsa banilor, dar si faptul ca foarte multe dintre vestigiile descoperite se afla intr-o stare avansata de degradare, din cauza lucrarilor facute la canalizare inainte de 1989.
In alte tari vestigiile sunt adevarate puncte turistice
Viena, Austria
In capitala Austriei, Viena, ruinele romane sunt pastrate cu sfintenie. Toate sapaturile arheologice, dupa ce sunt bine curatate de pamant, sunt acoperite cu un geam gros care este atat de bine curatat, incat aproape ca nu este vizibil
Atena, Grecia
La Atena, statiile de metrou unde au fost descoperite artefacte sunt transformate in muzee
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro