Să fii liderul celui mai mare partidul din România nu este ușor. Liviu Dragnea s-a confruntat, de la preluarea conducerii partidului, cu provocări imense: a fost condamnat definitiv în dosarul Referendumului, ceea ce a dus la imposibilitatea de a ocupa funcția de premier, după câștigarea alegerilor parlamentare în decembrie.
Acest lucru pare să îi afecteze relația cu Executivul, asta deși în Guvern sunt tot colegii lui, iar premierul este propus de conducerea partidului.
Astfel, propunerea sa de premier, Sevil Shhaideh, a fost respinsă de președinte, iar noul premier ales de Dragnea, Sorin Grindeanu, i-a devenit în scurt timp adversar, astfel că a fost nevoit să îl schimbe din funcție prin moțiune de cenzură, o premieră în politica românească prost-decembristă.
Nici cu noul premier, Mihai Tudose, relația nu este una ușoară. Recent, tensiunile din interiorul partidului, între el și premierul Tudose, s-au accentuat, ducând la o ședință a conducerii care s-a prelungit mult în noapte și s-a încheiat cu decizia unei mini-remanieri a trei miniștri din Cabinetul Tudose. Din cei trei, Rovana Plumb și Sevil Shhaideh sunt cunoscute ca apropiate ale liderului partidului.
Am întrebat psihologul cum explică acest tic al președintelui PSD. “În percepția populară românească, verigheta reprezintă un simbol al stabilității. Chiar și în lipsa ei, locul în care s-a aflat ea cândva aduce aminte de o perioadă a vieții în care totul era caracterizat de siguranță și predictibilitate. Gestul subconștient de a duce mâna automat la locul verighetei, adică al stabilității, este din punct de vedere psihologic o regresie – acolo omul se simte în siguranță”, explică psihologul Cezar Laurențiu Cioc, gestul lui Liviu Dragnea.
”Este o situație asemănătoare celei a membrului-fantomă, în care o persoană care și-a pierdut un braț sau un picior într-un accident nefericit încă mai simte durere sau alte senzații în membrul lipsă”
Potrivit psihologului, ”este un mod personal de a face față adversității celor din jur”.
”Acest gest reflex arată că persoana în cauză își găsește încă o mare parte din echilibrul personal în siguranța de odinioară a fostei căsătorii. Este o situație asemănătoare celei a membrului-fantomă, în care o persoană care și-a pierdut un braț sau un picior într-un accident nefericit încă mai simte durere sau alte senzații în membrul lipsă”, explică psihologul Cezar Laurențiu Cioc, specialistul Libertatea.
Liviu Dragnea a divorțat după o relație începută încă din facultate și în prezent are o iubită de 25 de ani
Liviu Dragnea a divorțat în urmă cu câțiva ani de soția sa, Bombonica Prodana, pe care o cunoștea încă din facultate.
Despre această decizie, liderul PSD mărturisea că nu a fost una ușoară. ”Ea ( fosta soție, nr) nu a mai rezistat la atâtea atacuri. Nu au fost alte lucruri, discutăm, ne întâlnim, ne vedem cu copiii”, spunea Liviu Dragnea, la Antena 3, despre divorț. Dragnea explica, astfel, implicarea fostei sale soții într-un nou dosar penal pe numele său.
Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de săvârșirea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, a infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual. Dragnea ar fi intervenit pentru menținerea în funcție și plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deși știa că acestea lucrau de fapt în cadrul organizației PSD Teleorman. În acest dosar a fost trimisă în judecată și fosta soție a lui Dragnea, Bombonica Prodana.
Ulterior, Liviu Dragnea s-a afișat în public cu mai tânăra lui iubită, Alexandra Tănase, în vârstă de 25 de ani.
Aceasta a fost asistenta lui, pe vremea când liderul PSD era ministru al Dezvoltării. Cei doi au fost invitați la nunta lui Silviu Vexler cu actrița Geni Breda. Iar liderul PSD a vorbit și public despre noua sa relație. ”Iubesc o fată care e blondă” a spus liderul PSD, într-o emisiune TV. Ulterior, tot el afirma că și-ar dori să schimbe statutul acestei relații, dând de înțeles că ar putea urma o căsătorie.