În noaptea de 7-8 septembrie 2019, pe fondul unei crize de gelozie și într-o stare de furie, având o alcoolemie de 1,96 g/l și fiind sub influența cocainei, Mario Iorgulescu s-a urcat la volanul mașinii sale, ca să plece din localitatea unde era la o petrecere, spre un club din București, unde se afla fosta sa prietenă care refuzase să plece acasă la insistențele lui, se arată în motivare.
S-a izbit frontal cu 143 km/h în mașina condusă de victimă
În acea noapte, Mario Iorgulescu a condus mașina sa, un Aston Martin, cu o viteză de aproape trei ori mai mare decât cea permisă legal. A trecut pe culoarea roșie a semaforului cu viteza de 145 km/h într-o intersecție, accelerând până la 162 de km/h în momentul în care a trecut de un alt vehicul care circula cu viteză redusă pe banda I, arată rechizitoriul.
În momentul accelerării, mașina a urcat cu partea stângă pe un scuar, Iorgulescu Jr. a apăsat la maximum pedala de accelerație – la un vehicul echipat cu un motor ce dezvoltă o putere de aproximativ 700 de cai putere, conform documentelor – și a pătruns pe contrasens. Aici a intrat frontal, cu o viteză 143 km/h, în mașina condusă de victima Vicol Daniel, care a decedat pe loc în urma leziunilor suferite. Era ora 03:02:39.
„Toate acestea în condițiile în care, din momentul în care a pătruns în intersecție pe culoarea roșie a semaforului inculpatul nu a acționat frâna, iar în momentul coliziunii pedala de accelerație era apăsată la maximum, manifestând indiferență față de urmările acțiunilor sale pe care le-a prevăzut și acceptat, punând în pericol participanții la trafic, lăsând producerea sau evitarea unei coliziuni pe seama hazardului și astfel ucigând-o pe victima Vicol Daniel cu intenție indirectă, constituie infracțiunile de omor, faptă prevăzută în art. 188 alin. (1) din Codul penal, și conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe, faptă prevăzută în art. 336 alin. (1) și (2) din Codul penal, ambele în condițiile art. 38 alin. (1) din Codul penal”, notează instanța.
Mario Iorgulescu s-a bazat exclusiv pe hazard în momentul în care în care s-a urcat la volan și a plecat spre clubul respectiv, apreciază instanța. Totodată, acțiunile sale, descrise mai sus, „denotă completa sa indiferență față de posibilele urmări ale propriilor acțiuni”, conform motivării instanței.
Condamnat pentru omor, nu pentru ucidere din culpă
„Și jurisprudența recentă a curților de apel a reținut încadrarea juridică de omor sau, după caz tentativă de omor, în unele situații în care autorii au săvârșit infracțiunile în timp ce conduceau autovehicule pe drumurile publice, dar au ignorat regulile într-o asemenea măsură încât instanțele au considerat că nu au existat temeiuri obiective pe care autorii să le fi putut avea în vedere pentru a socoti că o coliziune rutieră cu posibile consecințe letale nu se va produce”, mai arată instanța.
- Potrivit dispozițiilor art. 188 alin. (1) din Codul penal (infracţiunea de „omor”), uciderea unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
A continuat cearta, la telefon, înainte de impact
Conform probelor din dosar, Mario Iorgulescu s-a certat la telefon, în timp ce era la volan, cu fosta sa prietenă, cu 2 minute și 22 secunde înainte de impact.
Pedala de frână nu a fost atinsă în niciun moment
O analiză parțială a datelor stocate de unitatea de control airbag, așa cum au fost ele primite de la celelalte sisteme ale vehiculului, transmisă instanței la data de 21.10.2020, arată că:
- începând cu 5 secunde înainte de coliziune și până în momentul coliziunii, pedala de accelerație a fost acționată în proporție de 63% (-5 secunde); 68% (- 4,5 secunde); 78% (-4 secunde); 78% (- 3,5 secunde); 91% (-3 secunde); 92% (-2.5 secunde); 91% (-2 secunde); 83% (-1,5 secunde); 100% (-1 secunde); 80% (-0,5 secunde); 100% (impact), cel din urmă procent fiind înregistrat în momentul coliziunii ;
- începând cu 5 secunde înainte de coliziune și până în momentul coliziunii, pedala de frână nu a fost acționată.
În momentul coliziunii, Mario Iorgulescu se afla pe contrasens, conform expertizelor efectuate.
Toate aceste aspecte relevă deopotrivă o periculozitate sporită a inculpatului, dezinhibiţie şi nesocotirea gravă a normelor de circulație rutieră.
Instanța:
Mario Iorgulescu nu a fost prezent la proces, fiind în continuare internat într-o clinică din Italia, conform apărării sale.
Astfel, Tribunalul București l-a condamnat pe Mario Iorgulescu la 14 ani și două luni pentru omor. Pedeapsa a fost contopită cu o condamnare mai veche, în care acesta a fost judecat pentru complicitate la sechestrarea unui bărbat. Au rezultat 15 ani și 8 luni de închisoare. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată de către avocații lui Mario Iorgulescu în termen de 10 zile de la pronunțare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro