Medicul a explicat că din septembrie până în prezent a primit 55 de doze de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), deși necesarul său este de 500 de doze, pentru a vaccina pacienții din categoriile vulnerabile.

Raluca Zoițanu a explicat că primele doze venite în septembrie au fost direcționate spre copii, care au nevoie de câte două doze. ”Așa este regula pentru copiii care se vaccinează prima oară în viață. Deci cele care au venit în septembrie au fost cu dedicație de la minister pentru copii și pentru femeile gravide”, a spus medicul.

Următoarele doze pe care le-a primit au fost destinate persoanelor cu boli cronice . ”Am ales și noi mai întâi persoanele cu mai multe boli cronice, cu boli grave, cu cancer, cu transplant sau cu vârste peste 90, 80, 70 de ani. Apoi vine rândul celor care au doar un diabet, doar o hipertensiune – la fel, boli cronice și pentru care este necesară vaccinarea antigripală”, a mai explicat medicul de familie.

Suntem un fel de ”doctori Robin Hood”, numai că nu alegem în funcție de bogați și săraci, ci în funcție de cât de bolnavi sunt pacienții noștri.

dr. Raluca Zoițanu:

Legat de absența vaccinului din farmacii, una dintre explicațiile oferite de medic este că cererea a crescut de 3-4 ori față de anul trecut, în special la cei sănătoși, care acum trei-patru ani nu erau preocupați de vaccinare.

”Acum, deși, culmea, stau în casă, deci riscul este mai mic să contracteze gripa, totuși vor să se vaccineze. Se pare că populația, în sfârșit, a înțeles rolul vaccinului antigripal și al vaccinului în general”, a mai spus Raluca Zoițanu.

Cele mai importante declarații ale doctorului Raluca Zoițanu:

  • Noi primim constant, în fiecare lună, câteva doze de la Direcția de Sănătate Publică. Din septembrie până acum, eu am primit 55 de doze, ultimele 25 săptămâna trecută, dar necesarul meu este de 500 de doze pentru toți pacienții din categoriile vulnerabile: pacienții de peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice, copii cu boli cronice, copii sub cinci ani și gravide.
  • Față de alți ani, când chiar și persoanele din grupurile vulnerabile mai refuzau vaccinul, chiar dacă noi îl ofeream și se întâmpla să rămânem cu doze pe care mai apoi trebuia să le returnăm Ministerului Sănătății și era un proces destul de complicat, în acest an toată lumea, că este bolnavă, că este sănătoasă, vrea să se vaccineze. Și este și această problemă, că nu găsesc vaccinul nici în farmacii.
  • În anii trecuți, farmaciile rămâneau cu dozele la sfârșitul sezonului gripal. Deci este o cerere mult mai mare și de vaccin.

Cât de mare este
cererea de vaccin antigripal anul acesta față de anul trecut?

  • Cred că cererea este de trei, patru ori mai mare față de anul trecut, în special la cei sănătoși, adulții sănătoși care acum trei-patru ani nu erau preocupați să se vaccineze. Acum, deși, culmea, stau în casă, deci riscul este mai mic să contracteze gripa, totuși vor să se vaccineze.
  • Se pare că populația, în sfârșit, a înțeles rolul vaccinului antigripal și al vaccinului în general.

Cum ați putut face selecția, cum ați putut alege din aceste 55 de doze cine va fi vaccinat?

  • Primele doze au venit oricum doar pentru copiii care trebuiau să facă două doze. Așa este regula pentru copiii care se vaccinează prima oară în viață. Deci cele care au venit în septembrie au fost cu dedicație de la minister pentru copii și pentru femeile gravide.
  • Dozele următoare au venit pentru persoanele cu boli cronice și am ales și noi mai întâi persoanele cu mai multe boli cronice, cu boli grave, cu cancer, cu transplant sau cu vârste peste 90, 80, 70 de ani. Apoi vine rândul celor care au doar un diabet, doar o hipertensiune – la fel, boli cronice și pentru care este necesară vaccinarea antigripală.

Suntem un fel de ”doctori Robin Hood”, numai că nu alegem în funcție de bogați și săraci, ci în funcție de cât de bolnavi sunt pacienții noștri.

  • Este foarte frustrant și de multe ori suntem puși în situații ușor conflictuale cu unii pacienți. Majoritatea sunt înțelegători, au încredere în noi, dar sunt și pacienți care se supără și cred că facem noi prioritizare pe alte criterii, favoritisme și lucruri de felul acesta.

Cum solicitați vaccinul antigripal și care este explicația că primiți mai puține doze decât numărul pacienților care au nevoie?

  • Nouă ni s-a cerut un necesar de
    vaccinuri prin martie-aprilie și apoi ni s-a cerut iar să confirmăm acest
    necesar undeva în august-septembrie. Pe baza acestui necesar declarat de noi și
    a altor statistici ale Ministerului Sănătății, am comandat doze de la
    producătorul vaccinului – e foarte important de știut că acest vaccin se
    produce în fiecare an și doar în cantitatea pe care fiecare țară o cere.
  • Dacă în luna septembrie un guvern decide
    că mai are nevoie de încă două milioane de doze, nu mai are de unde să ceară.
  • Vaccinul este adus de producător în
    țară, în depozitele Ministerului Sănătății sau la distribuitorii care le aduc
    în farmacii. De acolo trebuie să ajungă la nivel județean, la DSP, iar de la
    DSP trebuie să ajungă la medicii de familie. În unele județe se distribuie de
    către DSP, în alte județe merg medicii și iau de la DSP, cu gentuța, stând la
    coadă, mai ales acum, în condiții de pandemie.

Când vor veni
următoarele doze?

  • Se poate să primim mai târziu luna
    aceasta, în noiembrie, sau la începutul lunii decembrie.

Credeți că veți
primi necesarul, adică 500 de doze?

  • Nu. Toate cele 500 de doze este exclus să le primim, dar sperăm să primim măcar jumătate până la sfârșitul sezonului gripal, adică în luna aprilie.

Specialiștii recomandă vaccinarea antigripală, pentru a preveni situațiile de infectare cu virus gripal și cu noul coronavirus. Deși Ministerul Sănătății a anunțat cumpărarea a trei milioane de doze de vaccin antigripal, dublu față de anul trecut, pentru a imuniza gratuit persoanele cu risc mai mare de infectare, cum sunt cei cu vârstă peste 65 de ani, copiii, gravidele și personalul medical, la medicii de familie au ajuns puține doze, iar în farmacii, vaccinul se epuizează foarte repede.

Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită, în fiecare zi, de la ora 11.00 și de la 13.15, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.

 
 

Urmărește-ne pe Google News