„Asasinarea lui Ayman al-Zawahiri din 31 iulie într-un atac cu drona în Kabul, capitala Afganistanului, pare a fi cea mai mare lovitură pe care organizația teroristă al-Qaida a primit-o de la moartea fondatorului Osama bin Laden în 2011. Cu toate acestea, în cei 10 ani în care a condus gruparea, al-Zawahiri s-a asigurat că organizația are tot ce are nevoie în cazul morții lui. Astfel, deși operațiunea militară prin care liderul al-Qaida a fost asasinat este negreșit o victorie pentru administrația Biden, aceasta nu are șanse mari să destabilizeze organizația”, scrie într-o analiză publicată pe site-ul televiziunii Al Jazeera Ibrahim al-Marashi, profesor asociat la Departamentul de Istorie al Universității de Stat din California, SUA.
În opinia profesorului american, urmările morții liderului al-Qaida vor fi minime, pentru că acesta era considerat mai mult un „birocrat gri” care va fi pur și simplu înlocuit cu cineva cu același stil de conducere.
E posibil ca înlocuitorul lui să fie cineva chiar mai carismatic, îmbunătățind imaginea grupării printre membri și potențiali membri.
Ibrahim al-Marashi, profesor de istorie:
Mai mult, profesorul american crede că acest atac nu va aduce o schimbare la nivel regional sau global.
„Francizele” al-Qaida
În analiza sa, Ibrahim al-Marashi susține că al-Qaida este organizată astfel încât soarta sa să nu depindă de dispariția liderului. „Deși nu era la fel de carismatic ca Osama bin Laden, al-Zawahiri a creat un sistem cu o ierarhie clară, adoptând un sistem de expansiune asemenea francizelor. Sub conducerea sa, al-Qaida s-a extins de la Mali la Cașmir prin deschiderea unor francize în majoritate autonome și independente financiar. Deoarece fiecare dintre aceste sedii își poate continua activitatea fără intervenția liderilor principali, moartea vreunui lider nu va duce la dezintegrarea rețelei”.
În plus, universitarul american subliniază că nu liderul este „motorul” organizației, ci ideologia sa violentă, una care exista și înainte de conducerea lui al-Zawahiri și va exista și după.
Expertul american atrage atenția și asupra unei strategii a liderului tocmai ucis, una diferită de cea a Statului Islamic. „Sub conducerea lui al-Zawahiri, organizația s-a bucurat de susținere răspândită în comunitățile unde activa. Adept al pragmatismului, acesta a considerat contraproductivă rigiditatea și excesul ideologic regăsit în grupări precum ISIL. El și-a încurajat adepții să coopereze, nu să domine și să terorizeze localnicii și grupările armate apropiate. În Siria, afiliații săi, Hayat Tahrir al-Sham, o grupare teroristă, încă activează, mulțumită lui Zawahiri. Similar, în Africa Sub-Sahariană, grupări afiliate și-au consolidat puterea, formând alianțe politice locale și adunând susținerea liderilor de clan, nomazilor și fermierilor. Asasinarea lui al-Zawahiri nu va avea niciun impact asupra acestei susțineri”.