Hormonul – Cand gena se manifesta, ea actioneaza asupra celulelor de reproducere ale anumitor tipuri de par, facand derma anormal de receptiva la actiunea negativa a hormonilor sexuali masculini, androgeni. Dependenta dubla de o gena si de hormonii androgeni explica apelarea de cadere androgenetica, pentru acest tip de cadere.
Stresul – Alerta cu privire la stres este transmisa de creier glandei hipofize, care, la randul ei, transmite mesajul glandelor suprarenale. Acestea elibereaza o descarcare de hormoni: adrenalina, cortizol si androgeni suprarenalieni. Pentru indivizii nepurtatori ai genei alopeciei, aceasta stimulare de androgeni nu va avea efect asupra parului. Pentru ceilalti, cei care sunt predispusi la probleme capilare, stresul va functiona ca un catalizator. in plus, fiecare acces de stres va antrena o contractie a vaselor sanguine la nivelul radacinilor, ceea ce contribuie in mod egal la caderea parului. Asadar, dezvoltarea unei alopecii androgenetice depinde mult de perioadele de tensiune nervoasa pe care persoana o traverseaza in cursul vietii.
Exista trei tipuri diferite de stres care pot influenta viata parului:
1. Stresul cotidian – exista in primul rand stresul declansat de problemele vietii cotidiene: probleme profesionale sau familiale, surmenaj, dificultati de adaptare la ritmul societatii moderne, singuratate, somaj. Acut sau cronic, acest tip de stres intareste influenta nociva a androgenilor asupra firelor de par receptive la actiunea lor.
2. Stresul major – un soc psihologic major, precum moartea unui apropiat, un divort, o operatie chirurgicala, poate provoca o cadere masiva de par (efluviu telogen), doua pana la patru luni dupa eveniment. Pe un par sanatos, aceasta cadere este total reversibila si cresterea va fi mai numeroasa si mai viguroasa. Din contra, pe un par sensibil la androgeni, cresterea parului este mai rara, parul trebuind imperativ sa fie stimulat prin tratamente adecvate.
3. Stresul caderii – este stresul cauzat de caderea insasi si nu trebuie minimizat. Caderea parului da celui afectat o imagine „alterata” despre sine, ceea ce duce la probleme psihologice si deci din nou la caderea parului. (Cosmetica activa, nr. 25)