Cum faci cancer de la carnea procesată

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ajuns la concluzia că persoanele care consumă carne procesată se îmbolnăvesc de cancer. Nu se ştie cum se întâmplă acest lucru cu exactitate, dar experţii vin cu trei dintre cele mai credibile ipoteze:
1. Nitraţi şi nitriţi:
Cele mai multe alimente din carne procesată conţin nitraţi sau nitriţi, care sunt săruri din surse chimice sau naturale ce se adugă cărnii pentru a o putea conserva. În corp, aceste substanţe formează nişte compuşi numiţi nitrozamine care pot deteriora ADN-ul.
2. Temperaturi ridicate
Cancerigenii se formează atunci când carnea procesată este prăjită, rumenită sau făcută la grătar. Carnea produce mai multe amine heterociclice (HCA) şi hidrocarburi policiclice aromatice (PAH) – doi compuşi care cauzează cancer la animale.
3. Fierul – Această moleculă din carne poate contribui la formarea unor compuşi periculoşi, alături de nitraţi şi nitriţi.
Prăjirea în tigaie este metoda de gătit la care se foloseşte cea mai ridicată temperatură, fiind, astfel, extrem de periculoasă pentru sănătate.

Micii, cei mai păcătoşi!

Dintre toate cărnurile procesate, gurile rele (cârcotesc gurmanzii!), mai exact medicii nutriţionişti, spun că micii sunt cei mai păcătoşi. Iată de ce:
– Se fac din carne tocată (amestec de porc cu vită, vită cu oaie sau provenind de la un singur animal), cu supă de oase, grăsime, condimente, afânători (bicarbonat de sodiu). Deseori se adaugă fosfaţi (interzişi), coloranţi şi conservanţi.
–  Se digeră greu din cauza cantităţilor ridicate de grăsime animală, de peste 20%. Grăsimea duce la apariţia bolilor cardiovasculare.
–  Micii preparaţi pe grătar sunt toxici, din cauza arsurii şi a contaminării cu hidrocarburi şi dioxine.

Studiu fără… «rigoare ştiinţifică»?

Speriaţi că vor avea vânzări mai mici, reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) au trimis ieri o replică “nervoasă”. “Ne manifestăm indignarea faţă de uşurinţa cu care aceste studii sunt aruncate pe piaţă, fără nici un discernământ şi fără nici o rigoare ştiinţifică. Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informaţii alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piaţă alimentară care şi aşa e afectată de concurenţă neloială pe care o fac evazioniştii fiscali”, susţine preşedintele ARC, Radu Timiş. ARC e de acord însă că e nociv consumul de preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizaţi.

Urmărește-ne pe Google News