Deși RetuRO, compania care se ocupă de colectarea deșeurilor de plastic și metal, a cerut în septembrie amânarea cu trei luni a intrării în vigoare a sistemului garanție-returnare, Mircea Fechet – ministrul mediului – a refuzat, motivând că au existat deja prea multe amânări.
„Așa cum se știe ministrul mediului împreună cu premierul şi cu alţi miniştri, au luat decizia ca 30 noiembrie 2023 să rămână termenul la care sistemul garanţie-returnare va porni în România. Nimic nu mai este negociabil, indiferent de cât de mare este îngrijorarea industriei, deoarece primează interesul cetăţenilor de a trăi într-o lume mai curată, fără PET-uri, fără deșeurile care trebuie să devină urgent resursă în economia circulară”, se arată în răspunsul Ministerului Mediului.
- Prin implementarea sistemului, românii vor plăti o garanție de 50 de bani pe fiecare sticlă de plastic, sticlă sau aluminiu achiziționate și își vor recupera banii atunci când returnează ambalajele. Clienții vor putea preda deșeurile în orice magazin, inclusiv cele mici.
Ținte europene
Ministerul Mediului arată că nu au mai fost acceptate amânări din cauza PNRR și a țintelor de reciclare impuse de Comisia Europeană.
Aceasta spune că România are în PNRR o componentă privind managementul deșeurilor, care vizează „îmbunătățirea implementării colectării separate, controlului și monitorizării parametrilor de calitate a mediului, dar miza cea mare pentru care SGR a fost creat are legătură cu faptul că România trebuie să atingă ţinte naţionale de colectare şi reciclare agreate la nivel european”.
Până în 2025, rata de colectare pentru PET-uri trebuie să atingă 77% din totalul celor puse pe piaţă. Procentul creşte la 90%, până în anul 2029.
Ministerul Mediului:
Nici micile magazine nu sunt pregătite
Deși marile lanțuri de retail din România au afirmat că vor fi pregătite pentru implementarea sistemului, reprezentanții micilor antreprenori au spus că magazinele de cartier nu sunt gata și speră să nu fie date amenzi.
Ministerul Mediului precizează însă că micile magazine pot instala o soluție de citire automată a codului de bare al fiecărui ambalaj înregistrat în SGR „ce constă în utilizarea unor POS-uri speciale amplasate la casa de marcat sau a unei aplicații mobile pe care o pot instala ușor”.
„E important ca micile magazine să fie parte din sistem pentru că astăzi, doar 30% din comerțul din România se face în supermarketuri. Restul de 70% se întâmplă în micile magazine”, spune Mircea Fechet, ministrul mediului, în răspunsul oferit.
Fechet cere cetățenilor să aibă încredere în sistemul sistemul garanție-returnare și spune că acesta „înseamnă nu doar un angajament politic extrem de concret, înseamnă nu doar un mediu mai curat pentru cetățenii din România, ci va însemna, fără îndoială, investiții, o întreagă economie orizontală dezvoltată, locuri de muncă, acces la tehnologie”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Danniel • 28.11.2023, 13:46
Eu unul nu ma vad carand sticle goale la magazin cat-ai lumea! Chiar credeti ca romanii se for inghesui sa faca asa ceva? Suntem prea comozi!
Raul2 • 28.11.2023, 10:01
Dati drumul programului ca apoi se regleaza in timp. Va costa intretinerea circuitului, dar daca exista permanent acest sistem, mediul ar fi suferit mult mai putin, deci costurile nu ar fi contat puse in balanta cu sanatatea noastra.